2024. július 17., szerda
KULTURÁLIS KALEIDOSZKÓP

Irodalom a teásdobozokban

Irodalom a teásdobozokban

Érdekes, hogy mi minden hozható kapcsolatba az irodalommal. Most éppen híres regények inspirálta teák kerültek piacra. A Prologue teakollekció hatdarabos készlete hat regényt idéz meg, ezek az Alice Csodaországban, a Moby Dick, a Lolita, A nagy Gatsby, a Don Quijote és Sherlock Holmes, mint regényértékű főhős. A teáknak speciális ízük van, a történetek hangulatához illenek a keverékek és a csomagolásuk is különleges. A dobozokon olvashatók a regények első sorai, és a felhasznált motívumokat is onnan kölcsönözték.

Női életutak hangoskönyve

Tizenöt magyar költőnő verseiből összeálló női életutat mutat be Kubik Anna új, Másféle idő című hangoskönyve, amelyben a költemények mellett Johann Sebastian Bach művei is végigvezetik a hallgatót a mélységekben és magasságokban gazdag női sorson. A születés előtti állapotból induló történetben egy lányból nő lesz, majd asszony, aztán bekövetkezik egy tragédia, amely után felmerül a kérdés, hogy miféle választások, lehetőségek, gondolatok állnak a szereplő előtt, hogyan folytatódhat az élete. Az Orpheusz Kiadó gondozásában megjelent hangoskönyvet hétfőn este mutatták be a Magyar Írószövetség budapesti klubjában.

A művész ismeretlen

Olyan festő képeit állították ki Bécsben, akinek nem is tudják a nevét. Nagy jelentőségű, de ismeretlen személyazonosságú gótikus festőt mutat be a bécsi Belvedere múzeum új kiállítása. A hétvégén megnyílt tárlat középpontjában egy több mint húsz képből álló, monumentális szárnyas oltár áll, amelynek darabjai most láthatók először együtt. Az oltár eredetileg 26 képből állt. A művész valódi nevét nem tudni. A szakirodalomban csak „a Lichtenstein-kastély mestere” néven említett, a 15. századi művész generációjának egyik legjelentősebb közép-európai festőművésze volt.

Stettner Sebestyén Budapesten

Pénteken 15 órakor nyílik meg a szabadkai Városi Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása Budapesten Stettner Sebestyén (1699-1758) budai festő címmel. Köszöntőt mond Galavics Géza akadémikus. A kiállítás kurátora Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor.

Legendák fontos pillanatai

Az elmúlt évtizedek magyar kulturális életének legnagyobb alakjai jelennek meg Keleti Éva fotóművész szegedi kiállításának képein. Szombattól tekinthetők meg a képek a Reök-palotában. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész látható a képeken nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban. Valódi legendák fontos pillanatait örökítette meg. A kiállításon nemcsak színészeket, táncprodukciókon készült képeket ismerhet meg a közönség, hanem riportfotókat, költők, írók, rendezők, képzőművészek portréit is.