2024. július 17., szerda
Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedő

Díj a palicsi Szederindának!

A palicsi Szederinda népdalkört díjazta a zsűri a csoportok énekkategóriájában az Idősek határon átívelő kulturális és művészeti vetélkedőjének döntőjében. A díjátadón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára gratulált a győzteseknek és a veszteseknek egyaránt a részvételért, valamint a szép és színvonalas produkciókért.

A Kárpát-medence minden részéből 29 produkció jutott el a döntőbe – Vajdaság három előadóművészeti és két iparművészeti produkcióval képviseltette magát (a csókai Rákóczi férfikórus, a szabadkai Soós Etelka versmondó, a palicsi Szederinda, a nagyradanováci Sebők Valéria és a szabadkai Népkör kézimunkacsoportja jutott be a ,,fináléba"). A rendezvénynek pénteken a budapesti Operettszínház adott otthont. A megmérettetésen jelen volt Mádl Dalma asszony is, aki a rendezvény fővédnöke. A zsűri tagjai voltak Szvorák Katalin népdalénekesnő, Xantus Barbara színművésznő, Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsa etnográfus és Sándor György író-humorista.

Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy az elődöntők során a Kárpát-medence 19 helyszínén több mint 10 ezer 60 éven felüli résztvevő mutatkozott be. Az elődöntőkön és a pécsi középdöntőn azt tapasztalta: Ezt a vetélkedőt az jellemzi, hogy a színpadon mindenki mosolyog.

A rendezvény fő szervezője a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete – amelynek elnöke a bajmoki származású Kocsis József – volt.