2024. október 6., vasárnap

Megkezdődött a XLVII. KMV

Pénteken a beszédművészeti vetélkedő döntősei és a megzenésített versek előadói versenyeztek az óbecsei Városi Színházban

Az óbecsei Fokos zenekar fellépésével pénteken délután negyvenhetedik alkalommal kezdődött meg a Középiskolások Művészeti Vetélkedője (KMV) az óbecsei Városi Színházban.

Knézi Péternek, az óbecsei községi képviselő-testület elnökének az üdvözölte után a beszédművészeti vetélkedő – a versmondás, a drámai monológ, a népmesemondás – következett. A döntősök előadását Szilágyi Ágota és Mészáros Gábor színművészek, valamint dr. Némedi Imre versmondó, a szabadkai Műszaki Főiskola tanára értékelték. Pénteken léptek színpadra a megzenésített versek előadói is, az ő teljesítményüket Fehér Nóra énekesnő, Antal Attila zeneszerző, rendező és Szerda Balázs népzenész bírálta el.

A rendezvény szünetében került sor a KMV képzőművészeti tárlatának a megnyitójára a színház Kör Galériájában. A képzőművészeti pályázatra 43 rajz, 38 festmény, 22 grafika, 213 fotó és 31 egyéb kategóriába sorolt munka érkezett, ezeket Szél Gabriella művészettörténész, Molnár Edvárd fotóművész és Molnár Imre grafikusművész zsűrizte. Az általuk legjobbaknak ítélt alkotások vasárnapig tekinthetők meg a galériában.

Este nyolc órakor a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat előadását láthatta a közönség, akik Martin McDonagh egyfelvonásos pszichokrimijét, A Párnaembert vitték színre.

Ma, szombaton az irodalmi vetélkedő döntőseinek munkáit ismerheti meg a közönség és a Kabók Erika újságíró, Kiss Tamás író és Pressburger Csaba újságíró összetételű bírálóbizottság. 17 óra körül eredményhirdetés, 18 órakor kerekasztal-beszélgetés lesz a színházban, majd 20 órakor a KSZV legjobb előadását, a zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszóinak Föld nélkül című darabját mutatják be.

A 22 órakor kezdődő koncertnek az idén is a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ad otthont, amelyen előzenekarként az adai Subway lép fel, majd a kruševaci Zaa és a kilenc év után ismét Óbecsén fellépő belgrádi Eyesburn ígér felejthetetlen szórakozást a fiataloknak. A kapunyitás 21 órakor lesz, a belépőjegy ára 300 dinár.

Az ünnepi műsorra és a díjkiosztóra vasárnap fél tízkor kerül sor.