2024. július 17., szerda

Az összetartozás ereje

Vasárnap tartották Horgoson és Magyarkanizsán a XVII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozatának megnyitóját

A megnyitó ökumenikus istentisztelettel kezdődött a kishorgosi pusztatemplomnál

Vasárnap Horgoson és Magyarkanizsán ünnepélyes keretek között megnyílt a XVII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozata.

A megnyitó ünnepség ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a kishorgosi pusztatemplom régészeti lelőhelyen. Bevezetőben Takács József, a horgosi helyi közösség elnöke mondott köszöntőt. Üdvözölte a vendégeket: Répás Zsuzsannát, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárát, Tápi Lajos konzult, ifj. dr. Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Hajnal Jenőt, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóját, Dudás Károlyt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Bordás Győzőt, a Magyar Szó igazgatóját, Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármestert. Köszöntötte az egyházak, a magyarkanizsai önkormányzat és a horgosi helyi közösség elöljáróit, valamint a Szent György Lovagrend tagjait.

Répási Zsuzsanna az anyaország üzenetét tolmácsolva a nemzetpolitikában bekövetkezett irányváltást hangsúlyozta, a teljes magyar nemzet összetartozását kihirdető törvény fontosságát, mondván, hogy együtt képesek vagyunk felülmúlni önmagunkat, megsokszorozni erőnket, sikeressé tenni nemzetünket.

Az ünnepi liturgián mgr. th. Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens, ft. Gutási Ákos római katolikus plébános és nt. Orosz Attila református lelkész hirdetett igét, a szabadkai Lányi Ernő IME népdalkörének és a horgosi római katolikus templom kórusának közreműködésével.

A liturgia végeztével Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke az Ünnepi Játékok történetére emlékezve megnyitotta az idei rendezvénysorozatot, amely Horgos központjában folytatódott, Szent István szobrának megkoszorúzásával. Majd Magyarkanizsán a Művészetek Házának előcsarnokában megnyílt a Himnusz 200 éve született zeneköltőjének, Erkel Ferencnek szentelt fotó- és dokumentum-kiállítás.

Az ünnepi műsort Nyilas Mihály Magyarkanizsa polgármestere nyitotta meg, majd ifj. dr. Korhecz Tamás köszöntőjében a szervezők áldozatos munkáját méltatta és örömét fejezte ki amiért jeles napjainkat egyre méltóbb módon ünnepeljük. Kijelentette, hogy az MNT ezután is támogatja az ilyen kezdeményezéseket, de nem elegendő a közösség vezetőinek bátorsága, hanem a közösség összefogására is szükséges van.

Ezt követően Évszázadok üzenete címmel zenés irodalmi műsor idézte fel a kerek évfordulókat ünneplő szerzők, Frederic Chopin, Anton Pavlovics Csehov, Erkel Ferenc, Gustav Mahler, Pálóczi Horváth Ádám és Robert Schumann emlékét.
A műsorban közreműködött Guzsvány Izabella, Szabó Tokodi Krisztina, Utasi Noémi, a Lányi Ernő IME fúvós triója, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.