2024. július 17., szerda

Az idén még többen vannak

A magyarkanizsai község általános iskoláiban az új tanévben növekedett az elsősök száma

Biztatóak is lehetnének az adatok, hogy a magyarkanizsai község általános iskoláiban az idén több elsős iratkozott be, mint a korábbi években, ha nem tudnánk, hogy hogyan alakul a leendő elsősök létszáma a következő években – az óvodások létszámából ítélve.

Bíró Edit, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a Tisza-parti városban egy egész osztálynyival több lett az elsős, mint a múlt tanévben volt.

A falvakban nem változott a létszám, Martonoson 21, Adorjánon 15 új kisdiákkal kezdték meg a munkát a magyar tagozatokon. Elsős szerb tagozat a magyarkanizsai Ady iskolában nyílt 10 gyerekkel, és 2 kis elsős van a velebiti összevont tagozaton. Az iskola központi épületében, a Zmajban, két magyar elsős tagozat van, egy délelőtti és egy délutáni, 20-20 kisdiákkal. Az Ady iskolában pedig három tagozat nyílt, kettő délelőtt 22-22 gyerekkel, valamint egy délutáni tagozat 18 elsőssel

Az igazgatónő elmondta még, hogy szokatlan módon 8 olyan új diákkal is gyarapodott a létszám, akik közvetlenül a tanév előtt költöztek Kanizsára távolabbi községekből.

A horgosi Október 10. Általános Iskola horgosi épületében 73 kis elsős iratkozott be a tanévkezdésig, de mivel még folyik az iratkozás, várhatóan 80 fős lesz a létszám. Kispiacon 23 elsős van. Horgoson a tavalyihoz képest 16 gyerekkel van több az első osztályokban, a roma gyerekek beiskoláztatásának növekedése miatt. Goran Nikičićigazgató elmondta, hogy a szülők kérik ugyan a felzárkóztató tagozatok visszaállítását, a minisztérium azonban inkluzív oktatásra kötelezi az iskolákat. Ez azt jelenti, hogy együtt tanul a ceruzát fogni se tudó roma gyerek és a szellemileg sérült is az átlagos és jobb képességű gyerekekkel. Kispiacon egy elsős magyar tagozat nyílt, Horgoson 4, ebből egy – a szerb osztály – kombinált.

Az oromhegyesi Kiss Ferenc Általános Iskolában ugyancsak nőtt az elsősök száma. Vajda Attila igazgató közölte, hogy hat elsőssel lettek többen, mint tavaly voltak. Oromhegyesen 19, az oromi iskolában 16, a tóthfalusi iskolában 7 gyerek kezdte meg a munkát, Völgyesen pedig ketten indultak elsősként az összevont alsós tagozaton.

A létszámnövekedés azért nem okoz a községben mégsem felhőtlen örömet, mert Bíró Edit az óvodások számából azt látja, hogy jövőre katasztrofálisan csökkenni fog az elsőbe iratkozók száma, és a csökkenés tovább folytatódik majd.