2024. július 17., szerda

A meghittség alkímiája

Megkezdődött az 58. Magyarkanizsai Írótábor
(Molnár Edvárd felvétele)

– Az életnek számtalan rétege, összetevője és célja van. Mi pedig minden ősszel egy új alkímiai horizontot nyitunk meg itt, Magyarkanizsán – jelentette ki Milovan Miković író a Magyarkanizsai Írótábor alapítóinak emelt emlékmű előtt szerda délután elhangzott beszédében.

Az 58. Magyarkanizsai Írótábor nyitórendezvényének a folytatásában a horvát író felvetette a kérdést, valójában mit keresnek itt, a Tisza-parti kisvárosban minden ősz elején az írók, és azonnal választ is próbált adni kérdésére:

– Néha egyszerűen és őszintén annyit mondanék: nem tudom! De ha már ilyen hosszú ideje kitartunk ebben a keresésben, valószínűleg már meg is találtunk valamit.

Dudás Károly író alkalmi beszédében az írótábor múltjába nyújtott betekintést, kiemelvén, hogy „az írók mindvégig itt voltak a gáton, s a konok kanizsai szervezőkkel egyetemben itt vannak most is, védik az ötvennyolc éves Magyarkanizsai Írótábort mindenféle gátszakadástól”.

– Itt vannak, itt vagyunk együtt most is mindahányan, akiket sorsunk vagy balsorsunk egymás mellé rendelt, s tesszük a dolgunkat – hangsúlyozta a Hét Nap főszerkesztője. – Beszélgetünk és írunk fontos dolgainkról, rendhagyó irodalomórákat tartunk, tanácskozunk, kegyelettel emlékezünk alapító elődeinkre, s őszinte megbecsüléssel köszöntjük nagy kortársainkat, tanítómestereinket és barátainkat, ez alkalommal a nyolcvanesztendős Csoóri Sándort és Németh Istvánt.

Koncz István költő és Dobó Tihamér festő szobra előtt Virág Ibolya, az írótábor szervezőbizottságának az elnöke mondott alkalmi beszédet, egyetlen szóval igyekezve megjelölni a „csönd városában” évente ismétlődő találkozókat – „ez a szó pedig a meghittség”.

– Mert a magyarkanizsai tábor minden egyes alkalommal esélyt kínált íróinknak, hogy eldiskuráljanak egymással, megbeszéljék műhelygondjaikat, elképzeléseiket, terveiket, alkotói tapasztalataikat – mondta Virág Ibolya.

A szervezőbizottság elnöke a gondokat is megemlítette, mondván, hogy „a szerényebb anyagi lehetőségek folytán szűkebb a meghívottak listája”, hozzáfűzve, hogy „ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, a szervezőbizottság legfőbb célkitűzése az volt, hogy ez a megszorítás a tartalmi vonatkozásokat és a műsorstruktúrát ne érintse”.

A népkertben található emlékművet (képünkön) és a Városháza előtti kettős szobrot az önkormányzat, a Magyar Írószövetség és az írótábor szervezőbizottságának a képviselői koszorúzták meg.

Az esti órákban a Városháza nagytermében megtartott díszülésen hivatalosan is megnyílt az 58. Magyarkanizsai Írótábor. A szervezők nevében Tari István, a programbizottság elnöke és Milovan Miković köszöntötték az egybegyűlteket, továbbá felszólalt Nyilas Mihály polgármester és dr. Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia elnöke.