2024. július 17., szerda

Az ünnep kisugárzása

MAGYARKANIZSAI ÍRÓTÁBOR

Már több mint fél évszázada minden szeptember elején írókkal, költőkkel népesül be Magyarkanizsa. A korábbi évekhez viszonyítva ugyan valamivel kevesebben, de a Tisza-parti kisvárosban idén is összesereglettek az irodalmárok, hogy felolvasásaikkal, a környező iskolák diákjainak tartott rendhagyó irodalomóráikkal, tanácskozásukkal és egyéb műsoraikkal ezekben a szeles, kora őszi napokban egyedi színfoltot varázsoljanak a csönd városának.

Sokan megpróbálták már megfejteni annak a titkát, hogy mi az, ami a Magyarkanizsai Írótábort ennyi éven át fenntartja. Tari Istvánnak, az 58. Magyarkanizsai Írótábor programbizottsága elnökének az írótábor szerda esti hivatalos megnyitóján elhangzott szavai szerint 1952-ben nem véletlenül menekült éppen Magyarkanizsára néhány délvidéki magyar író. Tették ezt azért, mert a saját közösségük tagjai közt, a saját olvasóik között szerették volna jól érezni magukat, és ez a meghittség kisugárzása ma is érezhető, és ez az, ami élteti a Magyarkanizsai Írótábort.

Tarihoz hasonlóan vélekedett az írótáborról dr. Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia elnöke is, aki köszöntő szavaiban hangsúlyozta, hogy a magyarkanizsai és a hozzá hasonló irodalmi találkozások magukban hordozzák az ünnep hangulatát, és ez az, ami fenntartja az irodalmi élet folytonosságát.

A Városháza dísztermében megtartott megnyitón Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere az önkormányzat támogatásáról biztosította a jelenlevőket, mondván, hogy nincs akadálya annak, hogy ez a gazdag múlttal rendelkező szellemi műhely továbbra is fennmaradjon, és az írók és költők minden évben visszatérjenek ide, ahol megtalálják az ihletet és jól érzik magukat.

Az ünnepélyes megnyitó kulturális részében fellépett Atyimcsev Judit zongoraművésznő, továbbá Mészáros Krisztina, Hajnal Anna, VerebesKrnács Erika és Zsoldos Ervin, akik Fehér Ferenc verseiből készült zenés összeállításukat adták elő.

Az 58. Magyarkanizsai Írótábor folytatásában tegnap délelőtt a József Attila Könyvtárban Csík Mónika, Erős Kinga, Sinkovits Péter, Tari István, dr. Pomogáts Béla, Kósa Csaba és Vicei Károly rendhagyó irodalomórát tartottak a horgosi és a magyarkanizsai általános iskolás diákoknak. A hagyományokhoz híven a délutáni órákban került sor a Magyarkanizsai Írótábor sajátos rendezvényére, a Szemtől szemben elnevezésű irodalmi közönségtalálkozóra. Az irodalmárok ezúttal a Petőfi Sándor utcában, a gólyafészkes óvoda előtt olvastak fel verseikből és prózáikból az utcabelieknek és a többi érdeklődőnek. A kora esti órákban nyílt meg a Dobó Tihamér Képtárban Molnár László törökkanizsai grafikus-festő Hommage á Hamvas Béla című önálló tárlata. Ezt követően került sor a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, valamint a Somogy folyóirat bemutatkozására a József Attila Könyvtárban.

Felvételünkön: Az írók önmagukról vallanak a diákoknak – Sinkovits Péter, Csík Mónika, Tari István és Erős Kinga