2024. július 17., szerda

Sajátos világok

MAGYARKANIZSAI ÍRÓTÁBOR

A Magyarkanizsai Írótábor egyik legközkedveltebb és legautentikusabb rendezvénye mindenképpen a Szemtől szemben elnevezésű irodalmi közönségtalálkozó, amelyet minden évben másik utcában szerveznek meg. Ebben az egy órában az irodalom visszanyeri oralitását, az utca embere pedig saját környezetében köszöntheti, és maga mellé ültetheti az írókat, sorsának hírvivőit.

Az írótábor keretében idén 28. alkalommal megrendezett író-olvasó találkozóra csütörtökön délután a Petőfi Sándor utcában került sor. A szép számban összegyűlt közönség előtt Vicei Károly, Kósa Csaba, Dudás Károly, dr. Pomogáts Béla és Tari István olvasott fel műveiből a nagyérdeműnek. A Pósa Károly által vezetett műsorban részt vett még a zentai Kapaszkodó együttes.

Az 58. Magyarkanizsai Írótábor rendezvénysorozatának folytatásában nyílt meg a Dobó Tihamér Képtárban Molnár László törökkanizsai festő önálló tárlata. A Hommage á Hamvas Béla című kiállítást Sinkovits Péter író nyitotta meg, aki alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy egy céltudatos, kísérletezésre vállalkozó képzőművész alkotásaival van dolgunk.

– Azonnal tapasztalható Molnár László sokrétű érdeklődése, szinte az egykori világjárók felfedező kedve, minek folytán a festői eszközök és technikák birtokában amolyan tér- és időutazásra invitálja a nézőt – mondta Sinkovits, akinek szavai szerint a kiállítás anyaga tagadhatatlanul eklektikus, s nyilván Molnár azon szándékát tükrözi, hogy minél több oldaláról megismerhessék őt. – Művein előfordulnak a középkori festészet tájleíró megoldásai, éppúgy, mint az impresszionisták és a szürrealisták megjelenítési módozatai, néhány tájképe esetében pedig a hangsúlyozottan markáns vonalvezetés Konjovićot is eszünkbe juttathatná.

A kétszintű képtár emeleti részében Molnár László Hamvas-sorozatának darabjai tekinthetőek meg. A kétségtelenül újszerű képzőművészeti vállalkozás még izgalmasabbnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy Hamvas a mítoszok, a vallások, a filozófia és az irodalom egymásba nyúló világaiba vezeti olvasóit.

– A tudásanyagában szinte befoghatatlanul gazdag Hamvas-életmű a vele foglalkozókban is úgymond sajátos világlátást hoz létre: így kell szemlélnünk Molnár László ilyen jellegű alkotásait is, amelyekben kitapinthatóan felsejlenek a Hamvas-motívumok – szögezte le beszédében Sinkovits Péter.

A magyar irodalmi élet kultúrájához hozzátartozik, hogy olyan közösségekre épült, amelyeknek tagjai egy közös elképzelés jegyében próbálták szervezni a kultúrát. Egy ilyen közösség a kaposvári Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság is, amely csütörtök este a József Attila Könyvtárban mutatkozott be. Az eredetileg 1904-ben alakult társaság – Tari Istvánnak, az írótábor programbizottsága elnökének szavaival élve – a Kárpát-medence egyik legpatinásabb irodalmi társulata. A bemutatkozón dr. Pomogáts Béla elnök vázlatosan ismertette a társaság múltját. Mint elmondta, a két világháború között a társaság nagyon jól működött, számos rendezvény kezdeményezője és lebonyolítója volt, azonban az ötvenes években a többi önálló irodalmi társuláshoz hasonlóan a kommunista hatalom ezt is felszámolta. Az újraalakítás Takáts Gyula költő, a Nyugat harmadik nemzedékének tagjához fűződik. Erre 1984-ben került sor.

Pomogáts szavai szerint az újraalakítás óta igyekeznek ápolni a kapcsolatot a határon túli magyarsággal. A Kárpát-medence egészében való gondolkodás határozza meg a társaság gondozásában megjelenő Somogy című folyóirat szellemi vonzását is. Kósa Csaba főszerkesztő a bemutatón kiemelte, hogy mindegyik számuknak van egy központi gondolata, amely köré felépül az adott szám. Az utóbbi időben ilyen vezérmotívumok voltak Radnóti, Kazinczy, a Balaton, Trianon stb.

A csütörtökihez hasonlóan az 58. Magyarkanizsai Irótábor pénteki programja is rendhagyó irodalomórákkal kezdődött a József Attila Könyvtárban. Ezt követően került sor a Nyolcvan esztendő sodrásában című rendezvényre, majd a a meghívott íróvendégek felolvasóestjére.

Az 58.Magyarkanizsai Írótábor a könyvtár olvasótermében ma, szombaton 9 órai kezdettel megrendezendő Folyóiratok és szépirodalom ma című tanácskozással zárul.