2024. július 28., vasárnap

A szeretet szobrai

Topolyán átadták a Nagyapáti Képzőművészeti Díjat Dudás Sándornak

Dudás Sándor (Herceg Elizabetta fotója)

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Csernik Attila elnök, Ljubica Dulić Vuković és Náray Éva) a 2010. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjjal Dudás Sándor topolyai származású, jelenleg Csongrádon élő szobrászművészt tüntette ki.

Az elismerés átadására a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében szerdán került sor, majd a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílt a díjazott művész kiállítása.

A topolyai községi képviselő-testület által alapított díjat Bábi Attila, Topolya polgármestere nyújtotta át. Az ünnepi összejövetelen Náray Éva a bírálóbizottság nevében méltatta a díjazott alkotó munkásságát, majd megnyitotta a tárlatot. Köszöntőbeszédében arról szólt, hogy Dudás Sándor érméit, szobrait, köztéri alkotásait a szeretet és az empátia jellemzi, olyan művész ő, akinél egységet alkot az élet és a mű.

Mint Náray Éva kifejtette: hihetetlen kötődés van a szobrász és a modell között, portréi az ábrázolt személy egyéniségének, belső világának jellgezetességeit is megmintázzák. Éremművészetében az egyetemes magyar történelem és művészet nagyjainak állított emléket. Köztéri munkái, emléktábái, mellszobrai, domroművei megtalálhatók Topolyán kívül többek között Magyarkanizsán (Tiszavirág, A költő és a festő), Zentán (Révész), valamint Szegeden, Csongrádon, Baján és Budapesten is. Dudás Sándor 1948-ban született Topolyán. A zágrábi Képzőművészti Akadémia szobrászati szakán Želimir Janeš tanítványaként szerzett diplomát. A múlt század kilencvenes éveitől kezdve a magyarországi Csongrádon él ugyan, a Csongrádi Művésztelep vezetője, de alkotásaival folyamatosan jelen van a vajdasági művészetben. Így betöltött sajátságos „híd-szerepe” ugyancsak közrejátszott abban, hogy a zsűri az idei díjat neki ítélje. A kezdetektől a díjjal járó kispalsztika szintén az idei kitüntetett, Dudás Sándor munkája.

A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében október közepéig látogatható a Dudás Sándor alkotásaiból és köztéri szobrainak fotóiból összeválogatott tárlat.