2024. július 17., szerda

Az élethossziglan tartó tanulás jegyében

Kedden megkezdte munkáját a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ Magyarkanizsán

Aki hisz a pedagógiában, az csak optimista lehet, mert abból a két tényből indul ki, hogy az emberek nevelhetők és taníthatók. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte tegnap a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ megnyitó ünnepségének részvevőit Varjú Potrebić Tatjana, a legújabb vajdasági magyar intézmény igazgatója.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási és művelődési titkár, dr. Káich Katalin, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, dr. Takács Márta, az MNT Felsőoktatási és Tudományügyi Bizottságának elnöke, Joó Horti Lívia, az MNTközoktatási bizottságának elnöke, Józsa László, a Szekeres Alapítvány elnöke, Soós Mihály, az MNT oktatási kérdésekkel megbízott hivatalnoka. Az alapítót, a magyarkanizsai önkormányzatot Nyilas Mihály polgármester, dr. Bimbó Mihály alpolgármester, dr. Katkics Zoltán, a községi képviselő-testület elnöke, dr. Lepeš Josip és Puskás Károly polgármesteri tanácsosok képviselték. Köszöntötte a részvevőket és az új intézményt Staniša Banjanin, a szerbiai oktatásügyi minisztérium közép-bánáti felelőse, és jelen voltak az ünnepségen a községbeli és környékbeli oktatási intézmények képviselői.

A magyarkanizsai Művelődési Ház és könyvtár épületében helyet kapott pedagógusképző központ a vajdasági magyar oktatás fejlesztése érdekében és az élethossziglan tartó tanulás jegyében szervezi meg a képzéseket, és nyújt ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Tevékenységében a tudományos normák, a közigazgatási-kormányzati szféra, valamint az oktatási gyakorlat szempontjainak figyelembe vételével törekszik az oktatás minőségének, eredményességének javítására. Munkájával igyekszik elősegíteni, hogy Vajdaság az oktatás modernizálása végett hatékonyan kihasználhassa a nemzetközi együttműködésben és az európai integrációban rejlő lehetőségeket.

Feladatait felkészült szakemberek munkájával kívánja végezni, partneri együttműködésben más kutató és fejlesztő intézményekkel, valamint az oktatásban érdekelt más szakmai és civil szervezetekkel. Szakmai tevékenységének célja pedig, hogy elősegítse a neveléstudomány és oktatásügy területén dolgozók széleskörű tájékozódását, segítse gyakorlati és elméleti munkáját, szakmai továbbképzését, önképzését, a pedagógiai kutatást. Emellett célul tűzte ki, hogy erősítse a pedagógus-identitást, és felkészítse a pedagógusjelölteket hivatásukra.

Hogy miért Magyarkanizsa lett az alapítója, arra Nyilas Mihály polgármester adta meg a választ. Elmondta, hogy Lepeš Josip javaslatára kidolgoztak egy projektumot egy svájci forrású pályázatra. A pályázaton ugyan nem nyertek támogatást, de részleteiben megismerve a kérdéskört, rájöttek, hogy mindenképpen szükség van egy ilyen pedagógusképző központra a régióban.

Csak a magyarkanizsai községben 650 oktatásügyi dolgozó veheti igénybe az intézmény szolgáltatásait, emellett a törökkanizsai, csókai, zentai, adai, péterrévei, szabadkai, topolyai, kishegyesi, óbecsei és temerini oktatási intézmények rendelkezésére is állnak.

A vendégek kivétel nélkül támogatásukról, együttműködési szándékukról biztosították az új intézményt, és miután Nyilas Mihály hivatalosan is átadta rendeltetésének a központot, kezdetét is vette a munka a The English Book prezentációjával, valamint a Javaslatok a sajátos nevelést igénylő gyermekekkel való foglalkozásokhoz című előadással.

fotó: Vanger László