2024. július 16., kedd

Miért kellett az újonnan épült iskolát bezárni ?

Két évig olyan panelekkel borított épületbe járt több száz gyerek, amelyeknek gyúlékony és mérgező anyagokat tartalmaz a szerkezete – Gusztony András temerini polgármester sajtótájékoztatójá

Nem új keletű gondolat Temerinben a Staro Đurđevo városrészben a régi iskolaépület felújítása, de még jobban szerették volna a helybeliek egy új épületszárny hozzáépítésével bővíteni és korszerűsíteni a két világháború közötti időben betelepített önkéntesek leszármazottainak tanintézetét. Az épület már annyira szűknek bizonyult, hogy a megnövekedett lakosság gyerekeinek csak alsós tagozatait tudta kiszolgálni. A felsősök a temerini központi iskolába jártak. Az iskolabővítés már a múlt század nyolcvanas éveiben nagyon időszerű volt, de csak pár évvel ezelőtt, amikor még Temerinben a Szerb Radikális Párt volt uralmon, kezdődhetett el a község anyagi hozzájárulásával.

Az új épületszárnyat 2007-ben tanévkezdéskor adták át rendeltetésének, és akkor még kevesen tudták, hogy nincs rá használatbavételi engedély és nincs minden rendben a felhasznált építőanyagokkal sem. A múlt évi hatalomváltást követően azonban egyre gyakrabban vetődtek fel az iskola körüli gondok. A legborzasztóbb mégis az volt, hogy két évig olyan panelekkel borított épületbe járt több száz gyerek, amelyeknek kétes az eredete, gyúlékony és mérgező anyagokat tartalmaz a szerkezete. Mindez a jelenlegi községi tanács intézkedése nyomán derült ki, aminek kapcsán be is zárták az iskolát.

A fentiekről tegnap munkatársai jelenlétében sajtótájékoztatón értesítette a nyilvánosságot Gusztony András temerini polgármester. Elmondása szerint a legnagyobb mulasztás, hogy tűzvédelmi szempontból igencsak aggályos panellel borították be az iskolát, nemcsak a tetőt, hanem az oldalát is. Ez az anyag borzasztóan ég, nagy füstöt ereszt (amiről a jelenlevők is meggyőződhettek) és még kellemetlen szagú is. Egyszerűen nem lehetett megengedni, hogy a gyerekek tovább ebbe az iskolába járjanak, így az építészeti felügyelő döntést hozott az épület bezárásáról, a községi vezetés pedig megvizsgálja, hogyan lehet az épületet olyan állapotba hozni, hogy az biztonságos legyen.

Magának a paneleknek az eredete is kétes. Ugyanis egy olasz céggel – amelyben egy meg nem nevezett, de a korábbi hatalmat tartókhoz közel álló temerini üzletembernek is vannak érdekeltségei – kötött szerződés alapján kerültek az épületelemek az iskolára. De nemcsak az iskolára, hanem azzal cserélték le a sportcsarnok tetőborítását is. A szerződést úgy kötötték meg, hogy a bérbe adott földterületnek előzőleg nem határozták meg az árát és nem tartottak árverést sem. Tehát itt is lesz még dolguk a vizsgáló szerveknek.

Jogos a kérdés, hogy ha tudták, hogy káros és gyúlékony anyagokat tartalmazó elemekkel borították az iskolát, miért kellett egyáltalán megnyitni az épületet. A válasz logikusnak tűnik. Az időtájt mások voltak hatalmon Temerinben, nyilván tudták, hogy mit tesznek, hiszen még működési engedélyt sem kértek. Akkor már közel voltak a választások, valami eredményt fel kellett mutatni.

Gusztony András és csapata jól tudja, hogy Istentől vétek lenne lakat alatt hagyni az iskolát. Nyilván le kell cserélni az oda nem való paneleket, de amíg ez nem történik meg, a tanulók visszatérnek a központi iskolaépületbe, ahova egy részük eddig is járt. Hogy mennyibe fog ez majd kerülni a községnek az majd csak ezután derül ki. A borítás hibáin kívül, úgy tűnik, épületszerkezeti hibák is vannak. A legderűlátóbb becslések szerint is tízmilliós nagyságrendű javítást kell eszközölni. A temeriniek szeretnék ezt mielőbb elvégezni.