2024. július 17., szerda

,,Erkölcsi aranykor”

Megkezdődött az 57. Magyarkanizsai Írótábor
Mák Ferenc alkalmi beszéde közben (Molnár Edvárd felvétele)

– Ismét a Tisza-parti Magyarkanizsán találkoztunk mi, folyton menekülő patríciusai a Kárpát-medencének – jelentette ki Mák Ferenc író a Magyarkanizsai Írótábor alapítóinak emelt emlékmű előtt szerda délután elhangzott alkalmi beszédében.

Az 57. Magyarkanizsai Írótábor nyitórendezvényének folytatásában az Aracs folyóirat főszerkesztője, felszólítván írótársait, hangsúlyozta, hogy ,,ha sokat próbált közösségünk jövőt szeretne magának álmodni, s ebben a szellemi felszabadultság vágya emeli őt a magasba, nem töltheti el más a lelkét, mint az erkölcsi aranykor utáni nosztalgikus vágyódás. Az erkölcsi aranykor nem történelmi korszak, nem politikai rendszer, nem alkotmányos birodalom, és nem geopolitikai élettér. Az erkölcsi aranykor az minőség, a szabadságnak egy olyan foka, amely csak a lélekben létezik, s mint ilyen, egyedül méltó értelmet adni gyarló és esendő emberi életünknek”.

Milovan Milković író az összesereglett íróvendégekhez és helybeliekhez intézett szavaiban az íróknak a szabadság iránti sóvárgásáról szólt, kiemelve, hogy nem erről a jelenről ábrándoztunk egykor, mondván: oda jutottunk, ahová nem akartunk, amikor elindultunk a szabadság felé.

Az alkalmi beszédeket követően a magyarkanizsai önkormányzat nevében Bimbó Mihály alpolgármester, Csikós László polgármesteri tanácsos és Koza Róbert, a községi tanács tagja koszorúzták meg az emlékművet, majd az írótábor szervezőbizottsága nevében Tari István, a programbizottság elnöke és Kanyó Zoltán, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Írószövetség nevében Vasy Géza elnök és Szakolczay Lajos, a váci Madách-kör nevében pedig Németh Péter Mikola helyezte el a kegyelet virágait. A műsort Weiss Zoltán vezette.

Konc István költő és Dobó Tihamér festő szobra előtt Virág Ibolya, a József Attila könyvtár igazgatónője mondott alkalmi beszédet irodalomról, olvasásról, kiemelvén, hogy a szellemiek terén elmozdulás tapasztalható a lelkekben. Kérdés csak, hogy irodalmunk lépést tart-e ezzel a változással.

A Városháza előtti kettős szobrot az önkormányzat nevében dr. Katkics Zoltán,a kkt elnöke, az Anyanyelvi Konferencia nevében Pomogáts Béla, a József Attila könyvtár nevében Sárkány Ferenc és Vörös Anna koszorúzták meg, valamint Vasy Géza, Kanyó Zoltán, Tari István és Németh Péter Mikola helyezte el a tisztelet virágait.

Az esti órákban a Városháza nagytermében megtartott díszülésen hivatalosan is megnyílt az 57. Magyarkanizsai Írótábor. A szervezők nevében Tari István és Milovan Milković köszöntötték az egybegyűlteket, felszólalt Nyilas Mihály polgármester, Vasy Géza, Pomogáts Béla és Csorba Béla. A felszólalók erélyes tiltakozásukat fejezték ki a szlovák nyelvtörvény ellen.

A műsorban részt vett Kátai Zoltán előadóművész és Bicskei Flóra, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház színésznője.