2024. július 17., szerda

Józan ész és bátorság

Dr. Pomogáts Béla: A mi erkölcsünk a szembefordulás

A nagy felháborodást kiváltott szlovák nyelvtörvény jegyében zajlott az 57. Magyarkanizsai Írótábor hivatalos megnyitója. A magyarkanizsai Városháza dísztermében szerdán este megtartott díszülésen Tari István, az írótábor programbizottságának elnöke civilizációs szégyennek és botránynak nevezte a szóban forgó jogszabályt, hangsúlyozva, hogy ha valaki el akarja tőlünk venni azt, ami a miénk, az ellen tiltakozni kell.

Tari gondolatfolyamatának mintegy folytatásaként javasolta dr. Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia elnöke, hogy a Magyarkanizsai Írótábor tiltakozása jeléül fogalmazzon meg egy nyilatkozatot az általa gyalázatosnak minősített szlovák nyelvtörvény ellen, amelyet majd a tábor végén tennének közzé. Felszólalásában Pomogáts kiemelte, hogy a hétköznapi emberektől nehezen lehet elvárni a síkra szállást a nagy nemzeti célokért, ugyanakkor az értelmiségiektől szükségszerű ezt megkövetelni.

– Két tulajdonságra van szüksége a mai értelmiségnek és irodalomnak: józan észre és bátorságra. Ebből eredően két feladat hárul ránk: józanul számot vetni a tényekkel és bátran reagálni a tényekre – mondta Pomogáts.

Az Anyanyelvi Konferencia elnöke írótársaihoz szólva hangsúlyozta, hogy annál is inkább ki kell állniuk, mert a magyar politikum az elmúlt két évtizedben aligha oldott meg valamit. Az elhangzottak nyomatékosítására Pomogáts alkalmi beszédét a következő szavakkal zárta:

– A mi erkölcsünk a szembefordulás.

Az előzőek véleményéhez csatlakozva, Csorba Béla költő, író azt javasolta, hogy a megírandó nyilatkozatot az írótábor szervezőbizottsága Szlovákia belgrádi nagykövetségére és az Európai Unió belgrádi képviseletére is juttassa el. Csorba azon meggyőződésének adott hangot, hogy az adott problémával az EU-nak mindenképpen foglalkoznia kell, még most, amikor csíraállapotban van.

– Néhány szlovák párt ostoba politikája megmutatta, hogy a magyar nemzet problémája megoldatlan – szögezte le felszólalásában Csorba Béla.

Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében az olvasóközönség alacsony számára és az értékes olvasmányok iránti csökkenő érdeklődés veszélyére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva eközben, hogy nem csak a nyelvtörvények miatt nagyok a veszélyek, hanem azért is, mert nehezen nevelkednek fel igényes olvasónemzedékek.

– Pedig irodalom nélkül nagyon szegény lenne az emberiség – hangsúlyozta Vasy Géza.

Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere alkalmi köszöntőjében ígéretet tett, hogy az önkormányzat minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a szellemi műhely, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományokkal rendelkező írótábora a jövőben is zökkenőmentesen működjön.

Irodalmi és egyéb társadalmi körökben az utóbbi esztendőkben egyre elterjedtebb meglátásra reagálva, miszerint a Gutenberg-galaxis leáldozófélben van, a polgármester azon meggyőződésének adott hangot, hogy, a Gutenberg-galaxistól függetlenül, az irodalom – és a művészet általában – örök.

– A művészet örök, mert örök az emberi szükség a katarzisra – jelentette ki Nyilas Mihály.

Az 57. Magyarkanizsai Írótábor folytatásában tegnap délelőtt a József Attila könyvtárban az irodalmárvendégek rendhagyó irodalomórákat tartottak a községbeli általános iskolás diákoknak. A délután folyamán került sor a Magyarkanizsai Írótábor egyik sajátos rendezvényére, a Szemtől szemben elnevezésű irodalmi közönségtalálkozóra. Az irodalmárok ezúttal a Táncsics Mihály utcában olvastak fel verseikből és prózáikból az utcabelieknek. A kora esti órákban nyitották meg a Bucka Gányó Művésztelep kiállítását a Dobó Tihamér Képtárban, amit követően Otthonkeresés a tájban címmel Radnóti Miklós és Herceg János tiszteletére emlékestre került sor a József Attila Könyvtárban.

Mai műsor

Az 57. Magyarkanizsai Írótábor programja szerint az irodalmárvendégek ma délelőtt szintén rendhagyó irodalomórákat tartanak a József Attila Könyvtárban. 16.30 órai kezdettel ugyanott Mák Ferenc, Pap György és Pomogáts Béla legújabb köteteinek a bemutatóját kísérhetik végig az érdeklődők, ezt követően 19 órakor a vendégek bemutatkozására és felolvasására kerül majd sor.