2024. július 17., szerda

Az irányzatok sokszínűsége

Harminc alkotó jutott tovább a tartományi szemlére az Észak-Bácskai Amatőr Festők X. Körzeti Szemléjéről

A hév végén immár tizedik alkalommal rendezték meg Magyarkanizsán az Észak-Bácskai Amatőr Festők X. Körzeti Szemléjét a helybeli Ozoray Magyar Művelődési Egyesület és kispiaci Kőrös Festőcsoport szervezésében.

A gyógyfürdő emeleti terme zsúfolásig megtelt, és az Ozoray tagjainak, valamint a zeneiskola diákjainak műsora mellett az alkotók izgatottan várták a zsűri értékelését. Olga Šram művészettörténész és Jasmina Jovančić Vidaković grafikus száz alkotást mérlegeltek. Olga Šram elmondta, hogy az irányzatok sokszínűsége jellemzi a szemlét, s hogy a technikai kidolgozástól az anyag tiszteletén és a vonalvezetésen át a kompozícióig mindent figyelembe vettek.

A körzet harminc alkotója mutatkozhat majd be Sremska Mitrovicán a Vajdasági Amatőr Festők Kiállításán.

A kispiaci festőcsoportot Eva Pavešić, Pekla Antal, Josipa Križanović, Nešić Bičkei Jovanka, KenjerešIvanka, Čović Anna, Remete Csaba és BerényiRóbert képviseli. Magyarkanizsáról az Ozoray csoportjából Kalmár Tünde jutott tovább, a törökkanizsai Pentiks csoportból Cukor Melita és Goran Novakov. Az adai Szarvas Gábor könyvtár festői közül Hajagos Veronka, Fekete Zsófia, PapKatalin ,Peter Danković,Péter Károly, MészárosZoltán és Pecze Rózsa alkotása lesz ott a tartományi szemlén. A szabadkai Népkört Jelica Čamprag és Horvát Uzon Éva, a Bunjevačko Kolot JadrankaVučetić, Csányi Anna, Biljana Mustafić, LjiljanaLowrence és Szöllősy Katica fogja képviselni, a palicsi ABC & T csoportot Kabai Éva, a tavankúti Matija Gubec egyesületet Branka Vujić, GubicsákErzsébet, Virág Erzsébet és Edita Petrekanić Bačić.

A magyarkanizsai gyógyfürdőben október 16-áig 15-től 18 óráig látogatható a körzeti szemle teljes anyagának tárlata.