2024. július 16., kedd

Tetőcsere, majd megnyitás

Helyrehozzák a Staro Đurđevo-i új iskolaépületet – A temerini polgármester kiírta a közbeszerzési pályázatot

Két évvel ezelőtt épült fel a temerini Petar Kočić Általános Iskola Staro Đurđevo-i részlegének új épülete, ám mivel használati engedélyt máig sem adta ki, az idei tanévben már el sem kezdődhetett benne a tanítás. A felső tagozatok tanulói az anyaiskola temerini központi épületében kezdték a tanévet. A legnagyobb építkezési hiba, amiért a Belügyminisztérium tűzvédelmi osztálya ez év áprilisában kiadott végzésével megtagadta az iskolára vonatkozó műszaki dokumentáció jóváhagyását, az épület tetőzetét képező, nem megfelelő panel elemek használata volt.

Időközben történt egy s más. Kivizsgálásra küldték a poliuretánt tartalmazó paneleket, aminek eredményeként a belgrádi Anyagkivizsgáló Intézet horvátországi partnercége vizsgálata alapján kiállított egy tanúsítványt, amelyben az ismeretlen eredetű kérdéses tetőfedő elemet a gyúlékony anyagok B1 osztályába sorolta, amely ugyan nehezen, de begyulladhat. A szóban forgó burkoló panelek vizsgálati eredménye arra ösztönözte a községben ellenzékben levő Szerb Radikális Pártot, amely a korábbi mandátumban az iskolaépítés körül ügyködött, hogy minden alkalmat megragadjon arra, hogy a beépített panelek jósága mellet kardoskodjon. A Staro Đurđevo-i helyi közösség épületének bejárati ajtajára valaki ki is ragasztotta a belgrádi intézet részéről kiállított vizsgálati jelentés néhány lapját, azzal a nagybetűs megjegyzéssel, hogy az iskolaépítéshez használt panelek megfelelőek, mégis bezáratták az iskolát.

Azzal a szándékkal, hogy a hibákat mielőbb kijavítsák és lehetőleg már a második félévben a diákok ismét birtokukba vehessék az iskola új épületét, az önkormányzat egy szabadkai céget bízott meg az épület tervdokumentációjának elkészítésével, amelynek alapján már kiadható a tűzvédelmi engedély. Ez megtörtént, a tetőt igen, a külső borítást viszont nem kell cserélni. A napokban Gusztony András polgármester ki is írta a közbeszerzési pályázatot a tetőcserére. Az erre vonatkozó dokumentáció november 3-áig szerezhető be a temerini Petar Kočić Általános Iskola központi épületében, amelyet beruházóként jelöltek meg, ám a költségeket az önkormányzat állja.

A temerini polgármester a médiának nyilatkozva cáfolta egyes ellenzéki pártok állításait, hogy a Staro Đurđevo-i iskola építési gondatlansága kapcsán kirobbant afférnak politikai indítékai lennének, míg a tetőcsere és az ismeretlen elkövető ellen tett bűnvádi feljelentés az előző hatalomtartók lejáratása céljából történne. Attól, hogy a panelek anyaga nehezen gyullad, sajnos még meggyulladhat, mondja Gusztony András polgármester, és hozzáteszi, a hangsúly továbbra is azon van, hogy középületben gyúlékony anyagot használtak fel. Használatbavételi engedély nélkül az épületben nem folyhat tanítás, mert az ellenkezője felelőtlenség lenne.

Megtudtuk, hogy a kivitelezőt várhatóan gyorsan, mintegy 20 nap alatt kijelölik. A tetőcserére, amelynek során a poliuretán paneleket hőálló kőzetgyapot födémekkel cserélik fel, szintén gyorsan megtörténhet, annál is inkább, mert megvan rá a pénz.