2024. július 17., szerda

Igényességre törekedve

A magyarkanizsai Cinema Filmműhely alkotói rendre elismeréseket aratnak rangos nemzetközi szemléken, fesztiválokon

Ha csak azokat a díjakat, különdíjakat sorolnánk fel, amelyeket a magyarkanizsai Cinema Filmműhely alkotói nyertek el az elmúlt években, akkor is túl terjedelmes lenne ez az írás. És még terjedelmesebb, ha mindazokat a szemléket, fesztiválokat, hazai és nemzetközi megmérettetéseket is, ahol a magyarkanizsai alkotások megjelentek.

Ezért a 2002-ben megalakult filmműhelynek most csak két, az utóbbi időszak legproduktívabb, és legtöbb szemlén, fesztiválon bemutatkozó, elismerést arató tagjával beszélgettünk.

Iván Attila: 1996 óta készítünk filmeket, és már 1998-ban fődíjat nyert az aracsi pusztatemplomról készült filmünk az Egri Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon. Azóta folyamatosan dolgozunk.

Csubriló Zoltán: A legújabb eredmény, hogy a Még oda nem ér az idő című dokumentumfilmem elnyerte a legjobb diákfilm címet a romániai Nagyszebenben megrendezett Astra Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon az Országos Filmművészeti Intézet és a SONY felajánlásával. Ugyanez a film korábban a legjobb portréfilm díját kapta a magyarországi Szombathelyen a 55. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, és első díjas lett az 5. Göcsej Filmszemlén, valamint a XIII. Faludi Nemzetközi Filmszemlén Budapesten dokumentumfilm kategóriában.

I.A.: Eredmények? Az idén három film készült el, a Csodakút és A szülőföld színpompája címűt már bemutattuk, a Gettó sort pedig jövőre fogjuk bemutatni. Jelentős eredmény még, hogy sikerült megállapodnunk a Pannon TV-vel, és a közeljövőben műsorra tűzi a filmjeinket.

Cs.Z : Vetíteni fogják őket jövőre a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében is.

I.A.: A weboldalunkon (www.cinema-film.rs) mindent meg lehet találni a filmekről, az alkotókról, egyelőre kettőnkről, de négyen alkotjuk a Cinema magját, Csendir Viktorral és ifj. Apczi Jenővel. A filmműhely megálmodója Bicskei Zoltán volt, ma is a civil szervezet mentora és szaktanácsadója. És vannak, akik időnként bekapcsolódnak a munkába. Ahányan vagyunk, annyiféleképp alkotunk. Van, amit együtt csinálunk, és amit külön. Egy valami közös bennünk: az igényességre való törekvés. Ez értendő a tartalomra és a külalakra egyaránt. Az apró részletekre is ügyelünk. A mi filmjeink sok vajdasági alkotóétól eltérően kijutnak a nemzetközi porondokra.

Cs. Z.: Természetesen figyeljük a pályázati kiírásokat, de ma már sok e-mailt, meghívót is kapunk. Elsősorban olyanokra, amik dokumentumfilmre vonatkoztak.

I.A.: A dokumentumfilm sokszínű és időigényes. Van, akire a lírai megközelítés jellemző, más a szituációs dokumentumfilmet kedveli.

Cs. Z.: Ilyet is, olyat is csinálunk. Előfordul, hogy egyszerre három film készül.

I.A. : Sajnos, egyre nehezebb készíteni őket. A Cinemának nincs saját felszerelése, helyisége. Kevés a bemutatkozási lehetőség is. Jó, hogy Apczi Jenő átvette a mozi irányítását Magyarkanizsán, így a filmjeinket itthon be tudjuk mutatni. Sikerült kapcsolatot teremtenünk egy ausztrál producer céggel, amely hat filmünket forgalmazza majd világszerte.

CS.Z.: Legnagyobb siker? Nekem a romániai díj, mindenképpen.

I.A.: A szép Tisza és más, amivel eljutottam Indiába, a Mumbai Nemzetközi Filmfesztiválra. Ugyanez a film műhelydíjban részesült a VIII. Kistérségi és kisközösségi televíziók szemléjén, különdíjban a III. Országos Természetvédelmi Filmfesztiválon, és sok nemzetközi fesztiválon döntőbe jutott.

Cs.Z.: Most decemberben lesz egy filmfesztivál Brazíliában, ott is szerepel majd a filmem, de oda eljutni képtelenség. Pedig csodálatos lenne, mert jeles alkotók filmjei mellett szerepel.

I.A.: A világ legjobb alkotásai között szerepelnek a filmjeink, de ritkán tudunk eljutni a bemutatóikra.

Cs.Z.: Kapunk néha biztatást, ígéretet, de a dolog többnyire valahol elakad.

M.M.: Hát ne akadjon el. Ha ezek az alkotók, ezek a filmek ilyen magas szinten, színvonalon és ilyen eredményesen képviselik a közösségünket, kultúránkat, hagyományainkat a legrangosabb nemzetközi szemléken, fesztiválokon, akkor itthon is meg kell kapniuk azt a méltó elismerést, hogy ne csak az alkotások, hanem az alkotóik is eljussanak oda, ahol újabbnál újabb elismerésekben részesülnek.

Jó hír a magyarkanizsai filmek kedvelőinek, hogy a Dobó Tihamér Képtárban filmvetítéseket terveznek. Itt nemcsak a Cinema alkotásait láthatja majd a közönség, hanem a filmművészet nagyjainak alkotásait is, teázós beszélgetéssel fűszerezve. Addig pedig tessék böngészgetni a Cinema honlapján. Vagy megkeresni a Nova Misao folyóiratban a Nagy Józsefről készült filmeket.