2024. augusztus 18., vasárnap

Kétezer dinár

Nem iratkozásra, hanem önkéntes szülői hozzájárulásként fizetik be a szülők a 2000 dinárt a középiskolai iratkozásnál

A minisztérium idén is felhívta a figyelmet, hogy a középiskoláknak nincs joguk iratkozási pénzt kérni a szülőktől, ám az önkéntes szülői hozzájárulás engedélyezett.

A minisztérium idén is felhívta a figyelmet, hogy a középiskoláknak nincs joguk iratkozási pénzt kérni a szülőktől, ám az önkéntes szülői hozzájárulás engedélyezett. Az igazgatók aktíváján meg is született a döntés, idén 2000 dinárt fizethetnek be a szülők a szabadkai középiskolákban. Az oktatás színvonalának megsegítéséért nevet kapó illeték befizetése ugyan nem kötelező, de a tapasztalatok szerint a szülők legtöbbje, mintegy 90 százaléka általában kifizeti ezt az összeget, amely a tíz hónapra lebontva (ennyi időt töltenek az iskolában a gyerekek) csupán havi 200 dinárt jelent. Az önkéntes hozzájárulást támogatja mind az iskolaszék, mind a szülők tanácsa.

A Műszaki Középiskolában többek között a tanulók biztosítására, a biztonsági személyek finanszírozására, munkanaplók készítésére fordítják az összeget. Ahogy Ivanović Erzsébet igazgatótól megtudtuk, a tavalyi, tavalyelőtti tapasztalatok szerint a szülőknek csupán 10-15 százaléka nem fizeti be az összeget. Különböző kedvezményeket is adnak, például ikrek esetén elég, ha csak az egyik tanuló után fizet a szülő.

– Az önkéntes szülői hozzájárulás az elsősök esetében most, a többieknek pedig szeptemberben fizethető be, s ez az összeg mindig jól jön – mondja az igazgatónő – A község abszolút biztosítja az iskolánknak, ami jár, de ez nem zárja ki, hogy például az épület meszelési költségeihez ne járulhatna hozzá a szülő is. Az összeg pedig, ha megnézzük, csak havi 200 dinár.

Az Egészségügyi Középiskolában kétnyelvű nagy palkátok hirdetik, hogy az összeget, a 2000 dinárt, nem kötelező befizetni, és azt is, hogy mire fordítják a befizetett összeget.

– Fénymásolási költségek, a tanulók biztosítása, higiénés feltételek biztosítása (folyékony szappan, toalettpapír). Ezek azok, amelyekre a szülői hozzájárulást költjük, illetve van egy nagyon fontos dolog: a diákok azonosítása elektronikus úton, tehát a tanulóink biztonságára fordítjuk a pénzt – halljuk Soós Edittől. – Az osztályfőnökök ismerik legjobban a tanulókat, konzultálunk velük, és a gyengébb anyagi helyzetű szülőktől nem is fogadjuk el a pénzt. Persze ez az első évre nem vonatkozik. Részletfizetésre is van lehetőség. Az iskola felelős a diákok biztonságáért, de nincs erre fedezet. Meg kell oldani valahogyan. Tehát a pénz jól jön, és havi 200 dinárt jelent. Tényleg nem túl nagy összeg.

Részletfizetésre a Vegyészeti-Technikai Középiskolában is van lehetőség, s ahogy Horvát Franjo igazgatótól tudjuk, ha a szülők kérik, végig is vezeti őket a szertárakban, megmutatja, mire is fordítják a pénzt.

– 2200 dinárt kérünk, ha van a szülőnek lehetősége befizetni. A szülők 90 százaléka általában befizeti az összeget. Technikai felszerelésre, a laboratóriumok felszerelésére, új számítógépekre van szükség. A plusz kétszáz dinár mire kell? A tanulóink egy-egy pólót is kapnak – mondta az igazgató.

2000 dinárt kérnek a Svetozar Marković Gimnáziumban is, s a szülőknek ott is több mint fele segíti ezzel az összeggel az oktatási színvonal jobbá tételét.