2024. augusztus 18., vasárnap

Állami kötségen

A vajdaságiak is lehetnek ezentúl államilag finanszírozott egyetemisták Magyarországon ösztöndíj nélkül is

Az államilag támogatott képzésekre jelentkező határon túli magyarok sikeres felvételi esetén külön eljárás nélkül kezdhetik meg tanulmányaikat a magyarországi felsőoktatásban – számol be a Felvi.hu.

Az információ kapcsán kerestük fel a szabadkai CMH irodában Rizsányi Zitát, aki elmondta, ez azt jelenti, hogy ezentúl a sikeres felvételit tett vajdasági hallgatók tanulhatnak az állami költségvetés terhére a magyarországi felsőoktatási intézményekben. Eddig erre nem volt lehetőség, pontosabban csakis akkor volt jogosult a felvételt nyert határon túli hallgató a magyar állami támogatásra, ha megkapta az oktatási és művelődési minisztérium ösztöndíját. Azonban, ha a hallgató költségtérítéses képzésben kezdte meg tanulmányait, később nem folytathatja azt az állami költségvetés terhére, még ha kimagasló tanulmányi eredményt is ért el.

Ami az érettségi bizonyítványokat illeti: hogy a Magyarország határain kívül élő magyarok érettségi bizonyítványát elfogadják-e, azt az egyes intézmények maguk döntik el.

– Vannak bizonyos szakok, amelyek megkövetelik az emelt szintű érettségit, például a nyelvi tanszékeken. Ilyenkor a jelentkezőnek Magyarországon emelt szintű érettségi vizsgát kell tennie. A magyarországi egyetemekre február 15-e a jelentkezési határidő, és az érdeklődők már januárban megtudhatják, hogy a választott egyetemi kar választott szakára szükséges-e az emelt szintű érettségi vagy az intézmény elfogadja-e teljes mértékben az itthoni érettségi bizonyítványt – hallottuk Rizsányi Zitától.