2024. augusztus 18., vasárnap

Együttműködés Bajával is

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tanítóképzésre még négy önköltséges, óvóképzésre pedig 12 közköltséges hely maradt
Az épületet kívül-belül tatarozzák (Molnár Edvárd felvétele)

Majdán János, a bajai Eötvös József Főiskola rektora nemrég járt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, hogy szorgalmazza az intézménnyel együttműködési szerződés aláírását. A bajaiaknak már van ilyen szerződésük a zombori tanítóképzővel, s szeretnék, ha a MTTK-val is létrejönne az együttműködés, amely az elképzelések szerint diák-és tanárcserékben, közös projektumokon való részvételben és közös kutatói témák feldolgozásában nyilvánulna meg.

A szerződést várhatóan szeptemberben írják alá, s a tervek szerint akkora az eszéki tanítóképző karral kötendő együttműködési szerződés szövege is elkészül. Ugyanis a szabadkai kar képviselői Eszéken is jártak, s szó volt róla, hogy az ottani magyarul tudó hallgatók is eljöhetnének diákcsere program keretében tanulni Szabadkára, s fordítva. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak már van aláírt együttműködési szerződése Péccsel és Szegeddel is.

A karra egyébként összesen ötvenheten jelentkeztek. A felvételi mind a tanítóképzésre mind az óvóképzésre jelentkezőknek azonos volt, mert az első és második évben megegyezik az oktatási program. Amennyiben van szabad hely, a második és a harmadik évben van lehetőség átiratkozni egyik szakról a másikra.

A tanítóképzésre 31 hallgatót tudtak beírni, húsz állami költségvetés terhére tanulót és 11 önköltségest. Még 4, tandíjtérítéses szabad hely maradt, s a Magyarországon tanult diákok is megpályázhatják ezeket. Ők a diplomahonosítási procedúra miatt általában kimaradnak az itthoni, első felvételi körből. Az óvóképzésre 8 hallgatót írtak be, állami költségen még 12 szabad hely maradt. Az érdeklődők a kar honlapján (www.magister.edu.yu) már megtalálhatják a júniusi felvételi tesztlapokat is.

Dr. Káich Katalin, a kar dékánja elmondta, a felvételivel kapcsolatban két reagálás érkezett. Mindkét esetben a felvételizők a kérdéseket kifogásolták. A vezetőség szerint jogtalanul, ugyanis a felvételiztetők a középiskolai tananyagból kérdeztek, abból, amiből a felvételizőknek készülniük kellett, az általános műveltségi kérdések között pedig olyan dolgok szerepeltek, amelyet valóban illik tudni, például azt, hogy Magyarországon reneszánsz év van, s idén van a Biblia éve is.

A kar akkreditációs programja elkészült, eljutott az akkreditációs bizottsághoz. Szeptemberben várhatóan megszületik a döntés.

A napokban fejeződnek be a tetőszerkezeti munkálatok a Sárgaházban, ahol hamarosan három új termet is kap a tanítóképző kar: az egyik egy biológia kabinet lesz, a másik egy nagy, világos műteremszerű helyiség a képzőművészeti órák számára, a harmadik pedig alkalmas lesz a testneveléshez szükséges eszközök tárolására és órák megtartására is. A szabadkai önkormányzat 15 millió dinár támogatást nyújtott.