2024. augusztus 18., vasárnap

Diszkóból mozi lesz

Augusztusban kezdik felújítani a szabadkai Lifka Sándor mozi épületét – A tervek szerint itt kaphat helyet a Kosztolányi Dezső Színház is
Az adaptált épületben helyet kaphat a Kosztolányi színház is (Molnár Edvárd felvétele)

Ha azt mondjuk, hogy Lifka, a legtöbb embernek, főleg a fiatalabb generációnak a diszkó jut eszébe. Pedig az évekig diszkónak helyet adó szabadkai épület egykor moziként működött, Lifka Sándor neve pedig fogalom a kinematográfiában. Augusztusban megkezdődnek a felújítási munkálatok az épületben, hogy várhatóan egy év múlva – a tervek szerint ennyi idő kell a munkálatokra – újra a mozilátogatók kedvelt helyévé válhasson.

Ahogy azt László Edittől, a szabadkai ART Mozi igazgatójától megtudtuk, januárban lejárt az önkormányzattal kötött szerződése a diszkó üzemeltetőjének, így az önkormányzati tulajdonban levő épületen a Tartományi Nagyberuházási Alapnál tavaly megpályázott 85 millió dinárból augusztusban megkezdődnek a felújítási munkálatok. Megerősítik a falakat, a gerendákat, belül is és a külső fronton is mozivá adaptálják az épületet.

– Kétéves előkészületi időnek a szüleménye, hogy végre megkezdődhetnek a munkálatok. A megvalósulásért sokat tett Lovas Ildikó községi művelődési tanácsos. Az ART Mozi 2006-ban jött létre, s úgy tűnik, vége lehet ennek az ideiglenes helyzetnek, amelyben most vagyunk. Jelenleg 56 férőhelyes mozitermünk van, az új épületben is mintegy 60 férőhelyes termünk lesz, a relációt tekintve is előnyösebb helyzetbe kerülünk, nem beszélve arról, hogy végre méltók lehetünk a Lifka Sándor névhez: moziként működhet az az épület, amely Lifka Sándor nevét viseli – mondja László Edit. – Kellemes szórakozást kívánunk nyújtani kulturált környezetben, és egy kis kulturális központ is lehetünk, mert az adaptált épületben kaphatna helyet a Kosztolányi Dezső Színház is, amellyel jó az együttműködésünk, megtörtént, hogy a mi termünkben próbáltak, vagy éppen mi kértük kölcsön a vásznukat. Ezek apró dolgok, de nagyon fontosak a zökkenőmentes működéshez.