2024. augusztus 18., vasárnap

Palicsi kezd, palicsi zár

A Fövenyóra vetítésével kezdődik és a Deltával fejeződik be a 15. Európai Filmek Fesztiválja Palicson

Fövenyóra

Szombaton az ünnepi megnyitó után Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmjét nézheti meg a palicsi szabadtéri színpadon a 15. Európai Filmek Fesztiváljának közönsége, utolsóként pedig a Deltát vetítik. Érdekes, hogy ez éppen így alakult: mondhatjuk, hogy palicsi kezd és palicsi zár, hiszen Tolnai Szabolcs rendező is Palicson él, ahogyan Lajkó Félix is, a Delta című film egyik főszereplője.

A két vetítés között pedig még mintegy 70 filmet láthatnak a mozibarátok július 19-étől 25-éig, többek között norvég, észt, bolgár, német, svéd, izraeli alkotásokat, idei újdonságként gyermek- és környezetvédelmi témájú filmeket, bemutatkoznak a fiatal európai alkotók, de új izraeli filmeket és új magyar filmeket is láthatunk. Az utóbbiról Siflis Zoltánnal, az Új magyar filmek ciklus szelektorával beszélgettünk. Elmondta, hat filmet mutatnak be az Új magyar filmek ciklusban, emellett a fesztiválon látható lesz még magyar film: a Fövenyóra és a Delta a versenyprogramban, de versenyen kívül a Lassú tükör a Fiatal európai alkotók ciklusban és az Iszka utazása a Párhuzamok és ütközések programban.

A magyar filmek Szabadkán, a Szabadegyetemen ingyenesen nézhetők meg 18 órától kezdve vasárnaptól péntekig. Vasárnap Dettre Gábor Tabló című filmjét, hétfőn Török Ferenc Overnight című alkotását, kedden Herendi Gábor Loráját, szerdán Novák Erik Zuhanórepülését, csütörtökön Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmjét, pénteken pedig Paczolay Béla Kalandorokját vetítik.

– Az, hogy milyen filmek jutnak el a fesztiválra, nemcsak a szelektoroktól, hanem a film készítőitől, a rendezőtől, a producertől is függ, akik előbb a nagyon jelentős fesztiválokra igyekeznek eljuttatni a filmjeiket. Ugyanis van egy olyan szabály, hogy ha nem A kategóriás fesztiválon van egy film nemzetközi bemutatója, akkor az a film azután már nem juthat el ilyen külföldi fesztiválokra. Tehát ez a magyarázata annak, hogy a programban 2006-os alkotások is vannak: a filmek előbb bemutatkoznak például Karlovy Varyban, Cannes-ban, azután kerülnek ide – magyarázza Siflis Zoltán. – Tartalmi és műfaji sokszínűség jellemzi a ciklus filmjeit. Olyan alkotásokat igyekeztem válogatni, amelyek képet nyújtanak arról a társadalmi helyzetről, amelyben készültek, rávilágítanak társadalmi kérdésekre, problémákra. Jó, ha olyan filmeket is be tudunk mutatni, amelyek újszerű megoldásokat alkalmaznak, van bennük némi kísérleti szándék. Ez is fontos szempont a szórakoztatás mellett.

A fesztiválra az eddigi évekhez hasonlóan ellátogatnak rendezők, színészek, producerek. Közvetlenül az új magyar filmek vetítése előtt is megismerhetjük a film készítőit, ugyanis a tervek szerint itt lesz Dettre Gábor, Török Ferenc, Herendi Gábor, Novák Erik, Elek Judit rendező, valamint Nagy Zsolt, a Zuhanórepülés főszereplője és Péterfy Gergely, a Kalandorok forgatókönyvírója.