2024. augusztus 18., vasárnap

Nagy lehetőség volt

Németországi fellépése után máris három újabb felkérést kapott a szabadkai Pro Musica kamarakórus
A kórus senkit sem hagy zenei élmény nélkül

A fő úti cél a németországi Altöttingen volt, a Dél-kelet-Európából elűzött és a második világháború után visszatelepedett Donau svábok itt megrendezett 49. találkozójára kapott meghívást a szabadkai Pro Musica kamarakórus, de Salzburgba és Münchenbe is ellátogattak. Egyrészt munka, másrészt megérdemelt pihenés volt ez a sokat és lelkiismeretesen dolgozó kórus tagjainak.

Altöttingenben dr. Franz Metz, ismert muzikológus, orgonista volt a vendéglátójuk, aki sok Donau sváb művet mentett meg a megsemmisüléstől, elhagyatott plébániákon kutatott fel kéziratokat. A Pro Musica kamarakórus fontosnak tartja, hogy nem csak nagy nemzetközileg ismert zeneszerzők műveit interpretálja, hanem szerb zeneszerzők: Mokranjac, Hristić, Albe Vidaković műveit, de a Donau svábok műveit is. Egyrészt ez adhatta az apropót a meghívásra, másrészt dr. Franz Metz Paskó Csabának, a kórus karnagyának régi ismerőse.

– Három fellépést biztosítottak nekünk, 12-én, szombaton délután és este énekeltünk, vasárnap délelőtt pedig egy müncheni kórussal és zenekarral együtt adtuk elő Mozart Koronázási miséjét, és önállóan számos más művet is megszólaltattunk – hallottuk Paskó Csabától, aki arról is beszámolt, hogy ha már útba esett Salzburg, oda is ellátogattak. – Egy nappal korábban indultunk és egy nappal tovább maradtunk, ez a kórustagok rekreációját biztosította. Az altöttingi találkozóra anyagi téren mindent biztosítottak számunkra, a többit mi magunknak szerveztük. A kórus a 26 hétben eddig 21-szer lépett fel Szabadkán és környékén, sokszor a hétvégéket is átdolgozzuk, ez még egy profi együttesnek is megterhelő lenne, így a pihenés teljesen megérdemelt. Salzburgban találkoztunk Czifra Jánossal, a salzburgi székesegyház karnagyával, akivel jó a kapcsolatunk. Megnéztük Haydn sírját és az új Mozarteumot. Kirándultunk Brannenburgba, az idilli, magas hegyekkel és csörgedező patakokkal övezett bajor faluba. Most zajlik Grazban a kórusolimpia. Oda kaptunk meghívást, de a részvétel négy napra akkora összeg, amelyet nem tudunk megengedni magunknak. A németországi utat sem tudtuk volna kifizetni, csak az útiköltség 3400 euróba került, a mi egész évi költségvetésünk alig haladja meg a 3000 euró, és nincs olyan szervezet, ami ilyen jellegű költségeket felvállalna. Nekünk ez egy nagy lehetőség volt. Már csak azért is, mert ezen a svábok találkozóján több ezren jöttek össze, hallották a kórust, és kaptunk három felkérést. Meghívtak minket jövőre egy nagy zenei fesztiválra Ulmba, Stuttgartba és Szlovákiába is, ahol a pozsonyi filharmóniával közösen adnánk elő a Gounot Szent Cecília miséjét.

Ezek a jövő év terveihez tartoznak, a Pro Musica kamarakórus azonban addig sem hagyja zenei élmény nélkül a zenekedvelőket. Október 4-én Futakon lépnek fel, október 15-én Schubert C-dúr miséjét énekli a kórus, Czifra János vezényel majd. Késő ősszel a Pro Musica fennállásának 40 éves és a Szabadkai Filharmónai 100 éves évfordulója alkalmából lesz egy hangverseny, amelyen Verebes Ernő, Cser Ádám és Tillai Aurél vadonatúj szerzeményei hallhatóak majd. A sikeres gospel-est után a kísérletező kedv is tovább tart a Pro Musicában. Készül egy nagy improvizációs koncert is, amelyre jazz improvizációs projektumot dolgoztak ki, ifj. Kucsera Géza pedig ír egy musicalt, amelyben a színpadi kórus a Pro Musica lesz.