2024. augusztus 18., vasárnap

Hetven film egy hét alatt

A 15. Európai Filmek Fesztiválja ünnepélyesen ma, szombaton 21 órakor kezdődik Palicson

Ma, szombaton 21 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét Palicson a 15. Európai Filmek Fesztiválja. Az egyhetes rendezvény során mintegy 70 filmet láthatnak a nézők. A palicsi Szabadtéri Színpadon megtartott megnyitó után – amelynek során átadják a Lifka Sándor-díjat az idei díjazottnak, Ken Loach brit rendezőnek, míg Goran Paskaljević, a másik elismerésben részesült rendező majd július 24-én veszi át a díjat – 22 órától a versenyprogram keretében, de versenyen kívül levetítik Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmjét, majd éjféltől látható lesz az első alkotás, amely megmérettetik a fesztiválon, az izraeli Citromfa című film, amely megtörtént eseményt dolgoz fel.

Vasárnap 10 órakor a Gyermekfilmek programban Szabadkán a Szabadegyetemen a Ági és Emma című szerb film látható. Újdonság, hogy a Jadran színpadon megismételik az előző este versenyfilmjeit, így 13 órakor a Citromfát, 15 órakor pedig Fövenyórát vetítik. 16 órakor a Szabadegyetemen az új izraeli filmek ciklusban öt rövidfilm nézhető meg, az új magyar filmek ciklusban pedig 18 órakor a Tabló című film. A Párhuzamok és ütközések programban a Jadran színpadon 17 órakor a török alkotás, 19 órakor pedig orosz lesz látható. 17 órakor a környezetvédelmi témájú film Csernobillel foglalkozik (Szabadegyetem). A fiatal alkotók ciklusban 9 rövidfilm lesz látható 21.30-tól a palicsi Vitorlás Klubban. A Szabadtéri Színpadon vetítik a versenyprogram filmjeit, 21 órától Az ember, aki szerette Yngvet című norvég, 23 órától pedig a Hetedik mennyország című német filmet.

Hétfőn 10-kor svéd gyermekfilm lesz látható a Szabadegyetemen. A Jadran színpadon megismételik az előző este vetített két versenyfilmet, 13 órakor a német, 15 órakor a norvég alkotást. Az új izraeli film 16, az új magyar film (Török Ferenc Overnight-ja) 18 órakor látható a Szabadegyetemen. A Párhuzamok és ütközések programban (Jadran színpad) egy izaraeli-francia (17 óra) és egy szlovén (19 óra) film lesz látható. A környezetvédelmi film az áram és a vízellátás problémájával foglalkozik 17 órakor a Szabadegyetemen. A fiatal alkotók ciklusban ezúttal négy rövidfilmet vetítenek a Vitorlás Klubban 21.30-tól, a versenyprogramban pedig 21 órától az orosz Hableány című, 23 órakor pedig a Garázs című ír filmet a Szabadtéri Színpadon.