2024. augusztus 18., vasárnap

Minden az individuumból fakad

15. EURÓPAI FILMEK FESZTIVÁLJA

A Sam Spiegel-iskola öt rövidfilmjét láthattuk vasárnap a palicsi 15. Európai Filmek Fesztiválja kísérőprogramjainak megnyitása után. A rövidfilmeket a nemzetközi hírű jeruzsálemi Sam Spiegel Film és Televíziós Főiskola hallgatói készítették. Péntekig a hét minden délutánján 16 órától izraeli filmekből láthatnak válogatást az érdeklődők.

A Sam Spiegel-iskola egykori igazgatója, a magyar származású, jelenleg Tel Avivban élő Noemi Schory producer is jelen volt a vetítésen. Az iskoláról és általában az izraeli filmekről kérdeztük.

A Sam Spiegel-iskola rövidfilmjeivel kezdődött az izraeli filmek ciklusa

– A sikeres filmjeink azok, amelyek valós történetet mondanak el, olyan eseményt, amely mindenkivel megtörténhet. Így a nézők bárhol a világon magukra ismerhetnek, együtt érezhetnek a szereplőkkel. Nem politikai történeteket viszünk vászonra, a politikai történet is az individuum meséjéből fakad. A filmjeink nem nagy költségvetésűek.

Mit tudhatunk Sam Spiegel iskolájáról, kik tanulnak itt?

– Sokfelől jönnek hozzánk tanulni. Van egy fiú, aki az első filmjét 13 éves korában látta, ráadásul az első filmes élménye egy csacsi amerikai film volt. Ez a fiú egyébként nagyon tehetséges tanítványunk. Egy fiatal lány Franciaországból érkezett Izraelbe. A héber nyelvtudása még nem túl jó, de annyira lelkes, tehetséges ő is. Általában 24-30 éves hallgatóink vannak, mert előtte van ugye a katonaság, azután elutaznak valamerre a világba legalább egy évre. Kalandot keresnek, hogy a katonaság után felszabadítsák a lelküket. Azután jönnek vissza tanulni, és mondhatom, elég érettek. Az iskolában nincs specializáció. Mi mindent megtanítunk, az egész palettát kínáljuk nekik, és azután második, harmadik évben kiderül, hogy ki az, aki inkább írni akar, ki vágni, ki operatőri munkát végezni, és akkor arra fektetjük a hangsúlyt.

Milyen a megítélése az izraeli filmeknek Izraelben és a világban?

– Nyolc évvel ezelőtt az izraelieket nem lehetett beráncigálni a mozikba, hogy nézzenek meg egy-egy izraeli filmet. Ma már ott tartunk, hogy az izraeliek 12 százaléka megnézi a hazai filmeket, és ez jó arány. Az meg külön öröm, hogy nagyon sok fiatal is kíváncsi rájuk. Korábban azt mondták, hogy unalmasak, rosszul elkészítettek az izraeli filmek, ezért inkább nézték az amerikai filmeket. Jobbak lettek a filmjeink, őszintébbek, kevésbé prédikálóak, kevésbé politizálóak, és a világon is egyre nagyobb iránta az érdeklődés.