2024. augusztus 18., vasárnap

A tanfolyam szeptemberben kezdődik

Felzárkóztató szerb nyelvi képzés: a szülők szükségesnek tartják, és a diákok sem ódzkodnak tőle

Ahogy már lapunkban is beszámoltunk róla, a Magyar Nemzeti Tanács felzárkóztató szerb nyelvi képzést szervez a harmadikos és negyedikes magyar középiskolások számára, hogy ezzel is segítséget nyújtson nekik, amíg a szerb mint nem anyanyelv intézményes keretek közötti tanítása meg nem változik. Ugyanis a tanterv, a tantárgy tanítási módszereinek módosítására lenne szükség.

Azóta megtörtént a kérdőívek kitöltetése is. Az eredményekről Soós Editet, az MNT IB közoktatási kérdésekkel megbízott tagját kérdeztük.

Soós Edit

– 1281 kérdőív érkezett vissza a 21 középiskolából. 879 diák és több mint ezer szülő (a megkérdezettek nyolcvan százaléka) véli, hogy nagy szükség van erre a képzésre. A tanfolyam, amely szeptember 20-a körül kezdődik, mintegy hetven órás, hétvégenként zajlik majd két-két órában, a tervek szerint a középiskolák biztosítanak termet, a tanfolyamot pedig az Oxford nyelviskola vezeti, amely már válogatja a megfelelő szövegeket. A képzés két pilléren alapszik, az egyik maga a program és a segédanyag, a másik pedig a tanárok, akik másfajta programmal, másfajta módszerekkel foglalkoznak majd a diákokkal. Tudásszintfelmérés is lesz, ennek eredményei alapján lesz kezdő és haladó csoport. Az MNT segít a megfelelő tanárok fellelésében is. Egyre nagyobb gond, hogy mind nehezebben lehet találni olyan 20-30 tanárt, aki szívügyének tekinti a szerb nyelv lelkiismeretes oktatását magyar tanulóknak. Ma már csak szerb nyelv és irodalom tanári képzés létezik, és sajnos megszűnt a szerb mint nem anyanyelv tanításának képzése – mondja Soós Edit.

Tehát a képzésre egyértelműen van igény és az sem vitatható, hogy mekkora szükség is van rá. A résztvevők száma várhatóan valamivel kevesebb lesz, mint ahányan jelezték részvételi szándékukat, de ha már 800-1000 diákot sikerül bekapcsolni a képzésbe, azzal már elégedettek lennének. A tanfolyam költségeinek egy részét pályázati pénzekből fedezik, másik része viszont a képzésben résztvevőkre, vagyis tulajdonképpen a szülőkre hárul. Az, hogy nem teljesen térítésmentes a tanfolyam, ösztönzés is lehet arra, hogy a diákok komolyan vegyék, ha már fizettek is érte.

Megtudtuk azt is, hogy a kérdőívek teljes feldolgozása is folyamatban van, ugyanis amellett, hogy felmérték, mennyire érdeklődnek a diákok a képzés iránt, a kérdőívet kitöltőknek a saját szerb nyelvtudásukat is osztályozniuk kellett. Ha elkészül a teljes feldolgozás, érvekkel és pontos adatokkal állnak majd a minisztérium elé, hogy rámutassanak, igenis elengedhetetlen a szerb mint nem anyanyelv tantárgy megreformálása, mert ezt a tantárgyat nem ugyanúgy kell tanítani a magyar gyerekek számára mint például a horvátoknak.

A felzárkóztató szerb nyelvi képzés harmadikos és negyedikes középiskolásoknak szól. A kérdésre, hogy lesz-e a programnak folytatása, esetleg másik generációk számára is megszervezve, Soós Edit elmondta, addig amíg a minisztériumban nincs áttörés, így próbálnak segíteni, de ez csak egy ideiglenes megoldás, tűzoltás, hogy valamennyire segítsék a magyar diákok szerb tannyelvű egyetemeken való boldogulását, de az igazai megoldást az illetékes állami szerveknek kell megtalálniuk.