2024. augusztus 18., vasárnap

Vetkőzés és várvédelem

15. EURÓPAI FILMEK FESZTIVÁLJA

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is számos vendég érkezett a palicsi Európai Filmek Fesztiváljára, közöttük a filmalkotók: rendezők, producerek, színészek, akik a sajtótájékoztatókon szívesen beszélnek a filmjükről. Így tettek a Hetedik mennyország alkotói is. A versenyprogramban szereplő német film producere Peter Romme és a főszerepet játszó Ursula Werner színésznő elmondták, a két, hetvenes éveiben járó idős ember szerelmét bemutató filmmel nem a durva testiséggel akartak provokálni, hanem megmutatni azt, hogy idős korban is van élet, szerelem is kialakulhat, és ebbe a szeretkezés is belatartozhat.

A filmfesztivál egyik mozgalmas helye a sajtótájékoztató (Molnár Edvárd felvétele)

– Sokkolni fog a film. Bizonyára lesznek, akik megbotránkoznak, köztük fiatalok is, de ők talán azért, mert magától az öregedéstől félnek – mondta a producer. A színésznőtől pedig megtudhattuk, hogy nagyon belsőséges hangulat alakult ki a forgatáson. Levetkőzni ugyan nem volt könnyű, de a fizikai lemeztelenedésnél a lelki lemeztelenedés még nagyobb kihívást jelentett.
Dettre Gábor az új magyar filmek ciklusban bemutatott Tabló cmű filmje kapcsán osztotta meg a gondolatait a média képviselőivel. Elmondta, hogy nem is a történet a lényeges a mai Budapestről, a mai Magyarországról kiábrándító képet festő filmben, hanem az a lehetőség, amit adhatott: megmutatni a jellemeken keresztül, hogy milyen romlott, korrupt, amorális világban élünk, ahol mindenapos a gyűlölködés, az agresszió. A filmet szeptember 28-ától vetítik a magyarországi mozikban, és a szirupos amerikai alkotásokon „nevelkedő” filmkedvelők bizonyára meg is botránkoznak majd. Talán ez is rendező célja.
Különleges szerelmi történet Guy Nattiv és Erez Tadmor Idegenek című filmje is. Egy palesztin lány és egy izraeli fiú hogyan találhat egymásra? Hát a Berlinbe tartó vonaton! Guy Nattiv rendezőtől megtudhattuk, hogy ez a film márcsak azért is különleges lehet, mert nem volt forgatókönyv, a színészek improvizáltak.
Az új izraeli filmek ciklusban pedig egy erődről, a Beaufordról láthattunk filmet. A filmfesztivál vendégeként hozzánk látogató rendező, Joseph Cedar elmesélte, hogy ez az erőd már több 100 éve különböző hadseregek kezében van, a jelentősége abban áll, hogy akinek a zászlója leng a Beaufort erődön, az a környező hegyek ura. Ám arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a történet nem egy csatáról szól, hanem tulajdonképpen általában a változásokról.
Török Ferenc trilógiájának harmadik darabját vetítették az új magyar filmek ciklusban. Az Overnight versenyfutás az egyik legnagyobb baráttal és ellenséggel: az idővel. Ez is, akárcsak a trilógia első két része, a Moszva tér és a Szezon, a szocialista rendszer bukását mutatja be. A Moszkva tér 1989-ban, a Szezon a 90-es években játszódik, az immár húsz fesztiválon bemutatott Overnight pedig a jelenben, az öltönyös-nyakkendős brókervilágban.
– Azt sugallhatja a film, hogy nem kellene a pénzt komolyan venni, de ugyebár ez lehetetlen. Nincs is értelme szapulni a kapitalizmust, mert ettől jobbat úgysem sikerül kitalálni – hallottuk a rendezőtől.