2024. augusztus 16., péntek

A világ befogadta a szecessziós Szabadkát

Konferenciákat, pályázati lehetőségeket, külföldi szakemberek látogatását, egy új honlapot és egyéb aktivitásokat is jelenthet a város számára a szecessziós városok hálózatába való tartozása
A Raichle-palota előcsarnoka

– Tőlünk függ, hogy hogyan használjuk ki ezt a lehetőséget, hogyan fordítjuk javunkra, hogyan gazdagodunk ebből az eseményből. Most lehetőség nyílt arra, hogy pályázatokon, programokban vegyünk részt, együttműködjünk a többi várossal, a többi város szakembereivel, szemináriumokat, konferenciákat szervezzünk. Igyekeznünk kell élni ezekkel a lehetőségekkel. Ezzel az eseménnyel egyértelmű választ kaptunk: igenis óvnunk kell a szecessziós épületeinket és büszkének kell lennünk ezekre az értékekre, a város kulturális örökségére – mondta dr. Viktorija Aladžić, a Mosolyogj Szabadkára nem formális polgári csoport tagja annak kapcsán, hogy Szabadka bekerült a Szecessziós városok hálózatába, huszonharmadikként abba a csoportba, amelynek többek között olyan városok a tagjai, mint például Barcelona, Bécs, Havanna, Riga, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Palermo, Budapest, Brüsszel.

Ahogy megtudtuk, Szabadka felvételét a hálózatba egyöntetűen megszavazták a Réseau Art Nouveau Network szervezet január 25-én megtartott évi közgyűlésén a portugáliai Aveirben. A felvételt kérelmezni kellett, el kellett küldeni a szervezetnek egy kitöltött jelentkezési lapot, ajánlást kellett szerezni és végül bemutatni a város szecessziós arcát.

– Egy félórás, a szabadkai szecesszióról szóló prezentáció után kiküldtek a folyosóra, míg a közgyűlés szavazott, és utána közölték velünk a döntést. Elküldtük a jelentkezési lapot és az ajánlást, de úgy utaztunk Portugáliába, hogy előre nem tudhattuk, megszavazzák-e Szabadka felvételét a szecessziós városok hálózatába – hallottuk Aladžićtól, aki a Mosolyog Szabadkára csoport egy kisebb küldöttségével részt vett az évi közgyűlésen, az azt követő műhelymunkán és konferencián. – Hogy milyen feladatok várnak ránk? Először is készíteni kell egy honlapot a szabadkai szecesszióról. Több intézménnyel működtünk együtt a hálózatba kapcsolódás kapcsán, és azokban az intézményekben, amelyek részt vesznek ebben, kell lennie olyan embernek, aki foglalkozik a hálózatba tartozáshoz köthető aktivitásokkal. A hálózat tagjaként olyan programokban is részt vehetünk, amelyben a többi város is szerepel, de szervezhetünk individuális programokat is, amely a mi régiónkra vonatkozik. Mindenekelőtt felhívhatjuk a figyelmet erre a városra, ennek a városnak a szecessziós értékeire.

A hálózatban való részvétel évi 2000 eurós tagsági díjat is jelent, dr. Viktorija Aladžić azt ajánlotta, hogy ez a tétel kerüljön be a város költségvetésébe. Modest Dulić, Szabadka polgármestere elmondta, egyértelmű, hogy a tagsági díjat a város fedezni fogja, hiszen a város került bele ebben a hálózatba.

– Nagyon büszke vagyok erre az eseményre, amely még jobban megerősített minket abban, hogy milyen értékes kulturális örökségünk van. A városunknak sok reprezentatív épülete van, amelyek turisztikai szempontból is fontosak, tehát nem csak őrizni kell ezeket, hanem reklámozni, prezentálni is.

A Réseau Art Nouveau Network szervezet következő évi közgyűlése Rigában lesz 2014-ben, s mint megtudtuk, Szabadka kérni fogja, hogy a 2015-ös évi közgyűlésnek Szabadka adjon otthont.