2024. július 17., szerda

Idén nem lesz kortárs magyar filmnapok

A határon túl is megérezzük, hogy nincs Magyar Filmszemle: mivel nincs miből választani, az idén elmarad Vajdaságban a kortárs magyar filmnapok rendezvény

Idén 44. alkalommal rendezték volna meg a Magyar Filmszemlét, ám mivel a támogatások drasztikusan csökkentek, nem készültek új magyar filmek, játékfilmből például csak kettő, így nem lett volna mit bemutatni a filmszemlén, a jelentős filmes esemény idén tehát elmaradt. Ezt pedig mi, vajdaságiak is megérezzük, ugyanis mivel a filmszemlén bemutatott alkotásokból történt a válogatás, nálunk sem rendezik meg idén a kortárs magyar filmnapokat, s egyelőre még azt sem tudni, hogy hány film lesz látható a palicsi filmfesztivál magyar film elnevezésű programrészében – tudtuk meg Siflis Zoltán rendezőtől, mindkét vajdasági filmes ciklus szelektorától.

– Annak, hogy nem lesz filmszemle, már tavaly volt előjele, amikor is már nem versenyjellegű fesztivált tartottak. Tavaly azonban még lehetett egy szerény válogatást készíteni a korábbi években elkezdett és a tavalyi filmszemlére befejezett filmekből. Az idén azonban már ezt sem lehetett megvalósítani. Az elmúlt két év nagy érvágás a magyar filmgyártásban. Változáson ment át a támogatási rendszer, míg korábban egy filmmel akár három forráshoz is lehetett pályázni – a Mozgókép Közalapítványhoz, a Nemzeti Kulturális Alaphoz és a Történelmi Filmalapítványhoz – addig most már csak egyhez. Aki játékfilmet akar készíteni, az a Magyar Nemzeti Filmalapnál, aki viszont például dokumentumfilmet, az a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál pályázhat. A Magyar Nemzeti Filmalap 7-8 játékfilm készítését támogatta tavaly, de csak kettő készült el, hiszen a játékfilmek gyakran több évig készülnek. Az új elképzelések szerint a Magyar Nemzeti Filmalap a jövőben is csak mintegy10 játékfilm készítését kívánja támogatni évente, de azt szeretnék, ha ezek a filmek színvonalasak legyenek, nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket, és a film készítési költségeinek csaknem 80 százalékát biztosítanák a korábbi 30–40 százalékhoz képest, hogy nagyobb anyagi biztonsággal készülhessenek a produkciók. Való igaz, hogy tarthatatlan volt, hogy félpénzen kellett filmeket készíteni, és a hiányzó másik felét egyre nehezebb volt szponzoroktól, támogatóktól megszerezni, így évekig elhúzódott egy-egy film készítése. Egyesek szerint a filmgyártás csődje következett be, mások egyfajta türelmi időként élik meg és úgy vélik, hogy idő kell ahhoz, hogy mindez kiforrjon és eredményeket hozzon. Ám akárhogy is nézzük, ez a nagy váltás most oda vezetett, hogy a Magyar Filmszemle megszűnt, a közönség nem láthat új magyar filmeket és a szakmában is jelentős a lemorzsolódás, eszmei és egzisztenciális szempontból is gondok adódtak – mondta Siflis.

Mindennek a következményeit a határon túli magyar mozibarátok, filmkedvelők is megérzik, Vajdaságban elmarad például a 18 éve megrendezésre kerülő kortárs magyar filmnapok, hiszen nincs miből válogatni. Másrészt már tavaly elapadtak a filmnapok itteni, hazai forrásai, de a magyar féltől kapott támogatásból szerényen még meg tudták szervezni. A palicsi filmfesztivál magyar filmek ciklusáról sem lehet tudni, hogy hány filmet láthatunk majd.

– A palicsi filmszemlén 5-6 magyar filmet is láthatott a közönség, s bár a magyar filmek programrész nem marad el, idén nehéz lesz ezt a szerzett műsoridőt tartalommal feltölteni. Remélem, hogy addig még valamennyivel több filmből lehet választani – hallottuk Siflistől.