2024. július 17., szerda

Sárszegi káprázatok a Pacsirtában

Március 21-én a középiskolások vetélkedőjével kezdődik Szabadkán a Kosztolányi Napok

A Kosztolányi Napok rendezvény részeként március 21-én 10 órakor veszi kezdetét a Kosztolányi-talány, azaz a középiskolások városban kalandozó irodalmi versenye. Délután 3 órakor a Kosztolányi Napok tanácskozás vendégeinek részvételével megkoszorúzzák Kosztolányi mellszobrát, megnézik az emlékszobát. A Sárszegi káprázatok a Pacsirtában és Kosztolányi-lapozó elnevezésű tanácskozás 17 órakor kezdődik a szabadkai Városi Könyvtárban. A tanácskozáson részt vesz Pomogáts Béla irodalomtörténész, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, Utasi Csilla egyetemi docens, Hózsa Éva irodalomtörténész, Heinrich Eisterer német műfordító, Marko Čudić műfordító és Thierry Loisel francia író, műfordító.

A Kosztolányi Napokat a Nemzeti Kulturális Alap, Szabadka város önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Mint említettük, a diákok vetélkedőjével kezdődik a Kosztolányi Napok. Idén 34, háromfős csapat vesz részt idén a szabadkai Kosztolányi-talány vetélkedőben. A diákok az előző évekhez hasonlóan most is különböző feladatokat oldanak meg a város különböző pontjaira jutva, csak ezúttal Pacsirta nyomába erednek. A szabadkai vetélkedő csütörtökön lesz, másnap egy szegedi kirándulás várja a diákokat: megnézik az Informatika Történeti Kiállítást, az Informatoriumot a Szegedi Tudományegyetemen és a látványlaboratóriumot az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában, valamint tesznek egy irodalmi sétát is a városban.

A Kosztolányi-talány című vetélkedő ezúttal a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában (CULTRAIL – HUSRB/1203/222/113) című Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részét képezi. A közös szakmai projektumot a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság, amelynek alapítói a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia, és a szabadkai Városi Könyvtár valósítja meg.

Sz = t.r.