2024. augusztus 18., vasárnap

Ki lesz érdemes tudós?

Élete végéig dolgozhat a kutató - Pénzjutalom és elismerő oklevél jár a Tudományügyi Minisztérium által adományozott címhez

Meghatározta az érdemes művésszé válás mércéit december végén a szerbiai Tudományügyi Minisztérium Tudományos és műszaki fejlődésért Nemzeti Tanácsa.

Meghatározta az érdemes művésszé válás mércéit december végén a szerbiai Tudományügyi Minisztérium Tudományos és műszaki fejlődésért Nemzeti Tanácsa. A szabályzat szerint azok a kutatók, tudományos tanácsadók, egyetemi tanárok érdemelhetik ki az érdemes tudós elnevezést és az ezzel járó előjogokat, a nyugdíjba vonulásuk után az életük végéig járó havi pénzjutalmat és a kiváló munkát elismerő oklevelet, akik kiemelkedő nemzetközi kutatási, tudományos eredményeket tudnak felmutatni, akik új utakat, új perspektívákat nyitottak a tudományos kutatás terén, akik sikeres erőfeszítéseket tettek a hazai tudományos intézmények fejlődése érdekében.

Az anyaintézmények (kutatóintézet, egyetemek, főiskolák) tudományos bizottsága terjesztheti elő írásos formában erre a címre az arra érdemes munkatársaikat a Nemzeti Tanács bizottságának, a végző döntést pedig a Tudományos és műszaki fejlődésért Nemzeti Tanács hozza meg titkos szavazással.

Egy évben legtöbb tíz szakember kaphat érdemes tudós címet, amely a nyugdíjba vonulás után is megtartható, és az érdemes tudósok arra is jogot kapnak, hogy 67. életévük betöltése után ne vonuljanak nyugdíjba, ezután is munkaviszonyban maradhatnak.