2024. július 17., szerda

Kiállítás korabeli vártérképekből

ÚJVIDÉK

A városi képviselő-testület előcsarnokában megtekinthető az a tárlat, amelyet a péterváradi vár 18., illetve 19. századi kinézetét leíró, a Bécsi Állami Levéltárból Újvidékre hozott, 16 eredeti dokumentumból, térképekből és tervrajzokból állítottak össze. Az iratok között részletes leírás található a 1716-ban zajlott péterváradi csatáról is.

Aleksandar Jovanović, a testület elnöke emlékeztetett arra, hogy a dokumentumok egy „kis lépést” jelentenek azon az úton, amely a végső cél, azaz a vár UNESCO-védelem alá helyezéséig vezet.

A testület épületében január 25-éig megtekinthető térképeket 1933-ban felkínálta az újvidéki városvezetésnek egy osztrák kutató, de az akkori hatalom nem akart fizetni értük. 77 év után azonban mégiscsak megérkeztek városunkba, de ezek a dokumentumok csak töredékét, pontosabban alig 10-20 százalékát képezik annak a történelmi papírállománynak, amelyek a péterváradi várral, vagy a péterváradi óvárossal kapcsolatosak, és amelyeket bécsi és budapesti archívumokban őriznek. Nagyjából 200 ilyen dokumentum létezik.

Az önkormányzatban ígéretet tettek arra, hogy továbbra is kutatni fognak a mappák után, és hogy jövőre újakat tárnak majd a nyilvánosság elé. A tárlat 10 és 18 óra között látogatható, február 1-jére, Újvidék születésnapjára átköltöztetik a Városi Múzeumba, ahol a 2005-ben beszerzett, ugyancsak a várat ábrázoló korabeli térképekkel együtt közszemlére teszik.