2024. július 18., csütörtök

Egy éven belül Gyermekszínház

Folytatódnak a szabadkai Gyermekszínház felújítási munkálatai

A szabadkai Gyermekszínház felújítási munkálataira újabb hárommillió kétszázezer dinár érkezett a Tartományi Nagyberuházási Alaptól, így az épület renoválása folytatódhat. Mint azt Árokszállási Márta , a Gyermekszínház igazgatónője elmondta, ebből az összegből másfél millió dinárt a vizesblokkok kialakításának befejezésére költenek, míg 1,7 millió dinárt fordítanak a színház technikai felszerelésére, melyet a Svetlost Teatar vállalatnak utaltak át, amely ezen munkálatok kivitelezője.

– A technikai felszereléshez szükséges installáció a színpadon és nézőtéren már elkészült. Hogy az épület a tűzvédelmi előírásoknak megfeleljen, egy új tűzcsapra is szükség van, ami nemcsak a Gyermekszínház, hanem a jelenleg mellettünk működő Népszínház igényeit is szolgálja. A tűzcsap telepítése városi támogatásból valósul meg, az erről szóló szerződést Saša Vučinić polgármester már alá is írta – tudtuk meg az igazgatónőtől.

A Tartományi Nagyberuházási Alaptól további összegeknek kell érkezniük, és mintegy huszonkilenc millió dinárra lenne szükség, hogy az épületet teljes egészében felújítsák, ezért a következő hónapok a támogatások megszerzéséről is szólnak majd, és amilyen ütemben érkeznek a pénzek, úgy haladnak a munkálatok is. A tervek szerint a Gyermekszínház két legfontosabb színhelye, a színpad és nézőtér az év végéig teljesen elkészül, és jövőre már minden próba és előadás itt zajlik majd. Az immár négy éve tartó felújítási munkálatok legfontosabb része ezzel lezárulna, de ezen kívül is sok más maradna hátra, ami egyelőre az anyagiak függvénye.

– Mindent megteszek azért, hogy a Gyermekszínház mielőbb elkészüljön, hiszen Szabadkán jelenleg nagyon kis tere van a kulturális életnek, és egyedül a Kosztolányi Dezső Színháznak van saját épülete. Sietségünket persze az a szándék is indokolja, hogy megőrizzük közönségünket, mert sajnos az elmúlt négy évben generációkat veszítettünk el. Jelenleg a Kosztolányi Dezső Színház régi épületében, a Harambašić utcában dolgozunk és tartjuk előadásainkat, de ez csak átmeneti állapot, és reméljük, mielőbb elfoglalhatjuk saját, felújított színházunkat.