2024. július 17., szerda

Ringató

Zenés, énekes foglalkozás indul a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Röpke fél óra, amikor a zene, az ének és a játék kapja a főszerepet az anyukák és csemetéik kapcsolatában. Ez a Ringató, ahol a gyerekeknek semmilyen feladatuk nincs, csupán zenei környezetben vannak, miközben nemcsak a zenei nevelés valósul meg, hanem az anya-gyermek kapcsolat is szorosabbá válik.
A magyarországi Ringató Országos zenei nevelési programot Gálné Gróh Ilona dolgozta ki, melynek alapjai mintegy húsz évvel ezelőtt születtek meg. A Kodály-elveket követő foglalkozásokon 0-3 éves korú gyerekek és anyukáik vesznek részt, melynek során magyar népdalok, gyermekdalok, európai gyermekdalok, Kodály Zoltán és Weöres Sándor szerzőpáros művei, versek, mondókák, hangutánzó mesék hangzanak fel, a gyerekek megismerhetik néhány hangszer hangját, de ritmusvisszhang-játékokat és ölbeli játékokat is játszanak az anyukák és gyermekeik a foglalkozásvezető irányításával.

Hamarosan Szabadkán is megindulnak a foglalkozások, melynek vezetője Mezei Kinga, a Kosztolányi Dezső Színház színésznője lesz.

– Először anyukaként találkoztam a Ringatóval, amikor elmentem egy ilyen foglalkozásra az akkor még alig pár hónapos kisfiammal. Abban a fél órában megállt a világ, a melegség és szeretet áramlását éreztem, s az idegen anyukákkal a közös éneklés által valamilyen különleges kapcsolat alakult ki. Később hallottam róla, hogy indul egy módszertani tanfolyam, és mivel a feltételeknek, mint a hangszeren játszás, tiszta énekhang, népdalok ismerete, jó beszédkészség, eleget tudtam tenni, így elvégeztem a tanfolyamot és saját foglalkozásokat indítottam Budapesten – meséli Kinga, hozzátéve, hogy a Ringató-foglalkozásokkal elsősorban azt szeretnék bemutatni, hogy a kisgyermekes családokon belül hogyan lehet a zenei nevelést megvalósítani, illetve a művészetekkel való találkozást megalapozni, s bár nem gyermekfejlesztő programként dolgozták ki, a közös éneklés és játékok során a kicsik számos készségét fejleszti a ritmusérzéktől kezdve a beszédig.

– Nagyon sok anyuka azért nem énekel a gyermekének otthon, mert vagy nem ismer dalokat vagy úgy érzi, nincs tehetsége az énekléshez, pedig a kisgyermekeknek az édesanya hangjától nem kell szebb dolog. Szerencsére az anyukák a közös éneklés alatt hamar felszabadulnak, és gyorsan megy a dalok, játékok elsajátítása is – mondja Kinga.

Ma már Magyarországon kívül is tartanak foglalkozásokat, és Mezei Kinga jóvoltából a Ringató Vajdaságba is megérkezik. Másfél évvel ezelőtt Zentán, Újvidéken és Szabadkán már sor került a bemutatófoglalkozásra, de tekintve, hogy a zentai születésű színésznő akkor még Magyarországon élt és dolgozott, nem tudta vállalni a csoportok megszervezését egészen mostanáig.

A tervek szerint hetente egy foglalkozást szerveznek majd a Kosztolányi Dezső Színházban, az elsőre január 21-én délelőtt tíz órakor kerül sor. Az első foglalkozás egyébként ingyenes. A csoportok nagysága nincs korlátozva, ezért nem kötelező előre bejelentkezni, de a szervezés megkönnyítése érdekében aki teheti, jelezze előre részvételi szándékát.

A színésznő egy másik foglalkozást is indít, Esti ének – Közös éneklés Mezei Kingával elnevezéssel, melyre várnak mindenkit, aki örömét leli az éneklésben és a zenében, vagy aki szívesen tanulna új dalokat. Az első közös éneklésre úgyszintén a Kosztolányi Dezső Színházban január 23-án 18 órai kezdettel kerül sor.

Mindkét foglalkozás a magyar kultúra napja rendezvénysorozat kereteiben indul útjára.