2024. július 17., szerda

Lengyelországnál a Nyitott Könyv

Az 57. Nemzetközi Könyvvásár díszvendégét, Magyarországot 15 íróvendég prezentálta Belgrádban – A kortárs irodalmon túl a magyar kultúrát szemléltetve telitalálatnak bizonyult a táncházi bem

A Nyitott Könyv átadásával vasárnap befejeződött az 57. Nemzetközi Könyvvásár Belgrádban. Nikowitz Oszkár szerbiai magyar nagykövet az idei díszvendég Magyarország nevében átadta szimbolikus értékű Nyitott Könyvet a jövő évi díszvendég Lengyelország képviselőjének. Nikowitz ez alkalommal is hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésnek tartja az idei bemutatkozási lehetőséget, és hogy az elmúlt egy héten országa igyekezett sokoldalúan bemutatni a kortárs magyar irodalmat, és a nemzet kultúrájába is betekintést engedett. Leszögezte, továbbra is a kultúra a legjobb közvetítő a két nép közötti kapcsolatok ápolásában. Magyarországot mintegy 15 íróvendég reprezentálta az elmúlt hét folyamán a szerb fővárosban. Andrzej Jasionowski szerbiai lengyel nagykövet ugyanakkor megköszönte a lehetőséget, hogy országa a jövő év októberében bemutatkozhat Belgrádban, mint mondta, a kortárs irodalmat és kultúrát igyekeznek majd közönségközelbe hozni, ugyanis a klasszikus lengyel irodalom meglehetősen ismert Szerbiában. Mint mondta, külön öröm számára, hogy a baráti Magyarországtól veheti át a megtisztelő díszvendégi státuszt a neves belgrádi kultúreseményen.

Átadták a vásár díjait is. Az 57. könyvvásár legjobb kiállítója a Službeni glasnik lett, a szakmailag legelhivatottabb pedig a Geopoetika. Mindkét kiadóház belgrádi.

A könyvvásár szervezői a zárszámadást még nem tették közzé, annyit azonban megelőlegeztek, hogy az idén nagyobb volt a látogatottság, mint tavaly, sőt az értékesítés is picit jobb, mint egy évvel korábban. Elsősorban a leárazott könyvek találtak gazdára, a látogatók átlagosan 500–1000 dinárt költöttek el a kiállításon.

A díszvendég Magyarország szerepléséről is elsősorban pozitív nyilatkozatokat lehetett hallani. A táncház telitalálatnak bizonyult, általa valóban nem lehetett nem felkelteni a vásárlátogatók érdeklődését, és a napi kétszer egyórás foglalkozások alkalmával rendre benépesült a díszvendég standja előtti tér. A szervezők még a tavasz folyamán felkeresték a Traditio civil szervezet munkatársait, hogy dolgozzák ki és bonyolítsák le a programot, melynek keretében vajdasági magyar népzenészek és táncoktatók vezetésével, Vajdaság különböző településéről érkező diákok közreműködésével bemutathatnák a táncházi oktatást mint módszertant, illetve szórakozási formát a szerbiai közönségnek. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai irányításával, a szabadkai Juhász zenekar és számos délvidéki, illetve magyarországi néptáncpedagógus együttműködésével valósult meg a Magyar Táncházmozgalom népszerűsítése Szerbiában című projektum, amelyet a Bethlen Gábor Alap támogatott. A programnak köszönhetően csókai, királyhalmi, hajdújárási, zentai, kishegyesi, bácsfeketehegyi, horgosi, kispiaci és újvidéki gyerekek látogathatták meg a belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt, és mutathatták meg a közönségnek, hogy milyen jó részt venni a táncházban, és ezzel részévé válni a szellemi világörökségnek.