2024. augusztus 18., vasárnap

Óvónők kerestetnek (?)

Több mint ezer okleveles óvónő vár munkára Szerbia-szerte – A gyerekek számához viszonyítva túl kevés óvónő/óvóbácsi van Folytatás tegnapi számunkból

Magyar tannyelvű óvóképző szak nyílik októbertől a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, amelyre 35 hallgató nyerhet felvételt. Emellett megmarad a kétéves Óvóképző Főiskola is.

Felkerestünk néhány óvónőt, megkérve őket, számoljanak be a munkaszerzési tapasztalataikról:

– Vitathatatlan, hogy jogos a magyar nyelven való tanulás és az egyetemi oklevél megszerzése az óvóképzés iránt érdeklődőknek is, de tény, hogy nagyon nehezen lehet elhelyezkedni – mondta egyik érintett. – Többen évekig vártunk/várunk munkára, és igen idegölő ez az egész. Jelentkezünk a munkaközvetítőben, beadjuk a kérvényünket a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény több óvodájába is, s reménykedünk, hogy hívnak. Ahhoz, hogy valaki rögtön állandó munkát kapjon, nagy szerencse kell. Általában helyettesítünk szülési szabadságra, betegszabadságra menőket, azután lehet, hónapokig megint csak várunk. Sokan ezt nem is bírják lelkileg, anyagilag, és lemondanak arról, hogy óvónőként dolgozzanak, más munkát keresnek.