2024. július 17., szerda

Az egyén kiemelésének fontossága

A holokauszt oktatásáról, a TUUM Egyesület rendhagyó történelemórájáról továbbképzésen hallhattak a tanárok

A holokauszt módszertani oktatásáról és a TUUM Egyesület rendhagyó történelemórájáról hallhattak szombaton azok a tanárok, tanítók, akik részt vettek a TUUM Egyesület által szervezett egynapos továbbképzésen a szabadkai Zsidó Hitközség termeiben. Annak ellenére, hogy a meghívó minden szabadkai és környékbeli általános- és középiskolába eljutott, mindössze hat tanár, tanító volt kíváncsi a rendhagyó történelemóra által kínált lehetőségre, illetve Szőnyi Andreának, a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért igazgatójának és az USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma magyarországi képviselőjének előadásaira.

A tanárok a délelőtt folyamán láthatták, hogy milyen az a kétszer 45 perces rendhagyó történelemóra, amelyet Negyela László Márk, a TUUM Egyesület elnöke tartott a szabadkai Zsinagóga épületében. A szabadkai zsidókról, az épületről, vagyis a történelemről, a helytörténetről, kultúrtörténetről is szó esett. Bemutatták a Zsinagóga.com kutatási műhelynek a zsinagógáról és a szabadkai zsidóságról, a holokausztról készül kisfilmjeit, amelyeket a tanárok integrálhatnak a hittan-, történelem-, művészettörténet órákon.

Szőnyi Andrea előadásában hangsúlyozta a személyes történetek fontosságát a holokauszt tanításának esetében.

– El kell döntenünk, hogy miért akarjuk, mit akarunk és hogyan akarjuk azt átadni a diákoknak. Az emlékezés fontosságát, az ismeretátadást, az akkori és a mostani világ közötti kapcsolatkeresést emelném ki. Véleményem szerint nagyon oda kell figyelni a szóhasználatra is, amikor a holokausztról beszélünk, én azt javaslom, hogy kerüljük például az irtás szót, azért, mert tulajdonképpen az egy náci terminológia – magyarázta Szőnyi Andrea.

Előadásában számos személyes történettel ismertette meg a hallgatókat, olyan javaslatokat tett, amelyeknek alkalmazásával a diák, a gyermek könnyebben megérti a második világháború borzalmait. Kiemelte, fontos, hogy érezzék a diákok, hogy hasonló gyermekekről, emberekről beszélünk, mint amilyenek ők. Akik játszottak, fagyiztak, nyaraltak. Véleménye szerint kerülni kell az elrettentő képeket, mert ezekkel a gyerekek nem tudnak azonosulni. Segédanyagokat javasolt, amelyeket a tanárok letölthetnek az emlekezem.hu, illetve a college.usc.edu.hu címről.

Negyela László Márk kiemelte, a rendhagyó történelemórákra 15 fős csoportok jelentkezését várják. Az oktatás március folyamán indul, a jelentkezéseket már most fogadják az office@tuum.org e-mail címen, vagy az egyesület székhelyén.