2024. augusztus 18., vasárnap

POSZT is, Sterija is

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház kilenc fesztiválon vesz részt az idei tavasszal és nyáron – Ma, szombaton Romániában vendégszerepelnek
urbietorbi

Ma, szombaton Romániában vendégszerepelnek

Mozgalmas és izgalmas nyár elé néz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, több hazai és külföldi fesztiválon mérettetik meg magukat. Áprilisban már díjjal tértek haza a Vajdasági Hivatásos Színházak 58. Fesztiváljáról. Ma, szombaton Temesváron játsszák az Urbi et orbi című darabot. A legtöbb fesztiválra a szelektorok ezt a produkciót választották, így ezt láthatják május végén a budapestiek is az ASZTAL–Alternatív Szkéné Találkozón. Ezzel az előadással szerepelnek a hazai és a magyarországi legnevesebb színházi fesztiválon is, az Újvidéken megrendezett Sterija játékokon június 2-án és a Pécsi Országos Színházi Találkozón június 7-én, ami azért is jelentős, mert ide csupán 2–3 határon túli produkció kap meghívást, ami a magyarországi előadásokkal egyenrangúként mérkőzik meg. A jelentős kisvárdai fesztiválon is ott lesznek, ott is a nagy sikerű Urbi et orbit játsszák majd, az újvidéki INFANTon pedig a Brecht–The Hardcore Machine-t június végén. A szegedi Thealter Fesztiválon az Urbi et orbi mellett a Kosztolányi Dezső Színháznak a MASZK Egyesülettel közösen készített új darabját, a Danilo KišHoltak enciklopédiája című műve alapján készült TurboParadisót is láthatja a közönség, a Sziget Fesztivál látogatói pedig a nagysátorban augusztus 17-én éjfélkor az Urbi et orbi darabot nézhetik meg.

Ahogy azt Urbán Andrástól, a színház igazgatójától hallhattuk, nagyon büszkék rá, hogy jelen lehetnek a meghívásos fesztiválokon, s arra is, hogy a Kosztolányi Dezső Színházban ugyanakkor kialakult a befogadó jelleg, egyre több és egyre nevesebb társulatok, előadóművészek jelzik, hogy szívesen fellépnének náluk. A vissza-visszatérő vendégtársulatok mellet új, gyümölcsöző együttműködést ígérő barátságok is szövődnek, így például május 31-én a szarajevói EastWest Centert látja vendégül a színház, a közönség az Osztályellenség című darabjukat nézheti meg.

Készül Erdély Andrea és Mikes Imre Elek diploma-előadása, a Mozart és Constanze kapcsolatáról szóló Boldog bolondok, ami szintén a Kosztolányi Dezső Színházban kerül bemutatásra.

A színház az igyekezetét, mellyel egy régi jó szokást kíván feleleveníteni, miszerint hétvégenként, szombaton esténként is térjenek be az emberek a színházba – ebben az esetben ugye a Kosztolányi Dezső Színházba – , továbbra is folytatni szeretnék.