2024. augusztus 18., vasárnap

Napfénnyel meleg vizet

Vinkov Tihomir diplomamunkája, a vákuumkollektor évente háztartásonként akár 150 eurónyi megspórolást jelenthetne

A szabadkai Műszaki Szakfőiskola frissen oklevelet szerzett hallgatója, a martonosi Vinkov Tihomir tegnap mutatta be a média képviselőinek diplomamunkáját, a vákuumkollektort, amely a napenergiát használja fel a víz felmelegítésére. A szerkezetet a tetőre helyezik fel, s nyáron egész napra elegendő meleg vizet tud biztosítani egy négytagú család számára. Nemcsak nyáron lehet hasznos ez a teljesen környezetbarát szerkezet, hanem télen is, mert ekkor is tud melegíteni, bár télen más melegítő rendszerrel együtt kell használni.

A vákuumkollektor pontosan 59 munkaóra alatt készült el, s mintegy 300 euróba került a teljes elkészítés. Sokat köszönhetek a szüleimnek, akik anyagilag is támogattak, és a mentoromnak dr. Nyers Józsefnek. A háztartásba való beszerelés megközelítőleg 800-1000 euróba kerülhet, de figyelembe kell venni, hogy évente 150 eurót spórolhat meg a család, tehát hosszútávon abszolút kifizetődő – mondja Tihomir, aki Martonoson él és mérnöki munkakörben dolgozik, és egyelőre még nem gondolt rá, hogy esetleg a kollektorral való kereskedéssel foglalkozzon, mert az emberek sajnos még nem túl érdeklődőek az efféle rendszerek iránt.

Sajnos kis mennyiségben használják az ilyen és az ehhez hasonló környezetbarát rendszereket, pedig ezekkel sokkal észerűbben lehetne kihasználni például a napenergiát, és az sem mellékes, hogy környezetbarát rendszerről van szó – halottuk a mentorától, dr. Nyers Józseftől, aki azt is elmondta, hogy Tihomir nagy odafigyeléssel, kellő szorgalommal készítette a munkáját, mindig is szorgalmas hallgató volt. A kollektor jól funkcionál.