2024. augusztus 18., vasárnap

A vizsgán ingyenes tesztlapok

Anyanyelvből június 18-án, matematikából június 19-én tesznek minősítővizsgát a nyolcadikos diákok – Anyagi támogatás 1000 középiskolásnak

Az általános iskolai tanulmányaikat végző diákoknak hamarosan megkezdődik a minősítő- és felvételivizsgákkal kapcsolatos teendők sora: megfelelő dokumentumok beszerzése, és persze a legfontosabb, a vizsgákra való készülés.

A tehetséggondozó középiskolák felvételi vizsgájára való jelentkezés május 23-án és 24-én lesz, számukra a megmérettetést május 31-e és június 7-e között szervezik meg. Azt, hogy bejutottak-e a tehetséggondozó középiskolába, már június 9-én megtudják. Ha nem sikerült elegendő pontot összegyűjteniük a felvételin, jelentkezhetnek a minősítő vizsgára. A többi középiskola négyéves képzésére pályázók ugyanis június 3-ától 15-éig jelentkezhetnek a minősítő vizsgára. Anyanyelvből június 18-án, matematikából 19-én bizonyítják tudásukat

A minősítő vizsga előzetes eredményeit június 21-én, a végleges eredményeket pedig június 25-én teszik közzé. Ezt követően, június 26-án és 27-én adják át a választott iskolákban a kívánságlistákat. Az első beiratkozási kör július 5-től 8-ig tart. Azok, akiknek nem sikerült egyetlen középiskolába, egyetlen szakra sem bejutni, július 9-én adhatják át a kívánságlistájukat, és számukra július 11-én lesz a beiratkozás.

Mint már említettük, minősítő vizsgát csak a gimnáziumokba és a négyéves szakközépiskolákba iratkozók tesznek, a hároméves képzésre pályázók nem vizsgáznak, ők az általános iskolai tanulmányi eredményük szerint rangsorolódnak, a 6., 7. és a 8. osztályos eredményüket és a különböző versenyeken elért sikereiket veszik figyelembe.

Újdonság: idén a diákok ingyenesen jutnak hozzá a tesztlapokhoz, amelyet a vizsgán töltenek majd ki.

A minisztérium által közzétett adatok szerint a középiskolákban több férőhely van, mint amennyien az általános iskolai tanulmányaikat végzik, a 81 ezer végzős nyolcadikost 86 ezer hely várja a szerbiai középiskolákban.

Az ország 1000 legszegényebb középiskolás diákja évi 480 eurós támogatásban részesül a rászoruló középiskolásokat anyagilag támogató programnak köszönhetően. A programra a Nemzeti Beruházási Terv 65 millió dinárt különített el. A második, harmadik és negyedik osztályosok számára a pályázat június közepén, az elsősök részére pedig szeptemberben jelenik meg.