2024. augusztus 18., vasárnap

Egy hét jókedv ajándékba

A 15. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál ünnepi megnyitóval, a versenyprogram a Hamupipőkével kezdődött
Molnár Edvárd felvétele a szegediek előadásán készült

– Azoknak adni, akik ezt legjobban megérdemlik, a gyerekeknek, a legnagyobb öröm. Ezért ajándék ez a fesztivál azoknak is, akik adják, és azoknak is, akik kapják – hallottuk Kucsera Gézától, Szabadka polgármesterétől a 15. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál vasárnap esti ünnepi megnyitóján, amelynek során átadták a Kis Herceg Életműdíjat.

ÉLETMŰDÍJASOK

A rangos elismerést idén Ripcó László, a szabadkai Gyermekszínház nyugalmazott színésze, bábkészítő és Jim Gamble amerikai bábkészítő, bábművész kapta. Gamble betegség miatt sajnos nem tudott jelen lenni az ünnepségen, köszönetét levélben fejezte ki. Ripcó László – akinek művészetét a chaplini előadásmód jellemzi: a komikuma sírás és nevetés közötti – és felesége pedig egy bábjátékkal kedveskedett a nézőknek.

A megnyitón Jelena Jovanović énekelt, és a Budapesti Művészeti Akadémia bábművészet szakos végzős hallgatóinak vizsgaelőadásából is kapott ízelítőt a közönség.

HAMUPIPŐKE KEZDETT

A versenyprogram, amelyben idén 21 produkció mérettetik meg, hétfőn délelőtt a szegedi Kövér Béla Bábszínház Hamupipőke című vidám, zenés, színes előadásával kezdődött. A gyerekek figyelmét, tetszését elnyerő előadás után a nyolctagú társulat tagjaival, az aradi Adela Moldovannal, a darab rendezőjével és a színház igazgatójával beszélgettünk.

– Ismerni kell a gyerekeket, hogy mit szeretnek. Szeretik, ha az előadás vidám, van benne humor és zene, színesek a jelmezek, jó a világítás. Így élvezik, így örülhetnek állandóan annak, amit látnak – mondja a rendezőnő.

A kérdésre, hogy a mai gyerekeket vajon nehéz-e lekötni, a bábszínészek mosolyogva elmondták, nem, hiszen a gyerekek mindig gyerekek voltak, és azok is maradnak.

– A báb nagyon erősen leköti a mai gyerekek figyelmét is, mert előttük jön létre a csoda, hogy egy báb megmozdul. Bábszínésznek lenni nem egyszerű feladat, a bábra kell összpontosítani, nekünk játszani kell, szöveget mondani, énekelni, táncolni, és plusz még a bábot is mozgatni, viszont a bábszínházban nincsenek határok, a bábok olyan dolgokra is képesek, amelyre a színészek, az emberek nem lehetnek. Ez a varázslat a bábszínházban. A színházunkban előadások után olykor közönségtalálkozót is szervezünk, amikor megmutatjuk nekik a bábokat, beszélgetünk az előadásról. A tiszta szituációval, a játékossággal, a jól felépített előadással pedig megoldható az is, hogy a darab szövegét nem értő, az adott nyelvet nem ismerő gyerekek is ugyanúgy élvezni tudják a látottakat.

Ahogy az igazgatótól, Kövér Lászlótól megtudtuk: főként klasszikus előadásokat visznek színre, mert a közönség ezt szereti legjobban, de új megoldásokkal, másféle megközelítéssel igyekeznek frissíteni, változtatni kicsit a klasszikus darabokon. Emellett új színpadi műveket is bemutatnak.