2024. július 17., szerda

Egyszerűbb pályázási lehetőség

A Nemzeti Együttműködési Alap eszközeiből a határon túli civil szerveztek is kérhetnek támogatást

A szabadkai Magyar Főkonzulátus szervezésében tegnap Szabadkán dr. Latorcai Csaba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a Nemzeti Együttműködési Alap keretében történő pályázati lehetőségekről.

Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja bevezetőjében elmondta, eddig a Délvidékről több mint 20 000-en igényelték a magyar állampolgárságot. A szabadkai külképviseleten több mint 10 000-en már esküt tettek, és eddig több mint 2000 magyar útlevelet adtak ki ugyanitt. A főkonzul elmondta, aki most kér időpontot a honosításra, annak kevesebb mint egy hónapot kell várni. Korsós Tamás szerint a magyar kormány nemzetpolitikájának sarokköve, hogy a magyar nemzet egységes, ezt szolgálja a magyar állampolgárság, és ezt szolgálják a támogatások is, amelyek a határon túli magyar civil szervezetek számára is elérhetők.

A magyar–magyar kapcsolatok tartalommal történő megtöltését jelenti az az új pályázati lehetőség, amely a tavaly decemberben elfogadott civil törvény alapján valósulhat meg. A Nemzeti Együttműködési Alap nem helyettesíti a Bethlen Gábor Alapot, hanem kiegészíti azt. A NEA tulajdonképpen kevesebb adminisztrációt, átláthatóbb rendszert, könnyebb pályázási lehetőséget és szerteágazóbb magyar–magyar kapcsolatépítést hivatott szolgálni. A határon túli civil szervezetek csak magyarországi partnerekkel együtt pályázhatnak a NEA-nál.

Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár kiemelte, ahhoz, hogy újjáépítsük a nemzetet, újra kell szőni a kapcsolatokat is az egész Kárpát-medencében. Az új pályázási lehetőség nagy előnye, hogy szakmai civil szervezetek együttműködését is szorgalmazzák, sőt olyan civil háló is kiépíthető, amelyre aztán gazdasági kapcsolatok is épülhetnek.

A magyar kormány azt tervezi, minden megyében létrehoznak egy úgynevezett támogató intézményt, amely segítséget nyújt a civil szervezeteknek akár a pályázás, akár az elszámolás terén. Latorcai Csaba elmondta, a határon túli területeken is kijelölnek egy ilyen civil szervezetet, amelynek nemcsak a segítségnyújtás lesz a célja, hanem az is, hogy megtanítsa a civil szervezeteket pályázni, elszámolni stb. Úgynevezett inkubátorházként működik majd ez a kiválasztott civil szervezet, s ez tulajdonképpen a délvidéki civil szervezetek számára az infrastruktúrát jelenti.

A Nemzeti Összetartozási Alapon belül öt szakmai kollégium alakult, egyebek között a Nemzeti Összetartozás Kollégiuma, amely a magyar–magyar kapcsolatok erősítését hivatott szolgálni a civil szférán keresztül.

Dr. Fábián László, a Wekerle Sándor Alapkezelő osztályvezetője a NEA anyagi hátteréről beszélt a szabadkai összejövetelen.

A magyar Országgyűlés az idei évre a költségvetésből 3,38 milliárd forintot különített el, de lehetnek az Alapnak más forrásai is. Az összeg 10 százalékára közvetlenül a miniszterhez benyújtott pályázattal lehet igényelni támogatást, a maradék 90 százalék a szakkollégiumok pályázatán nyerhető el. A szakkollégiumokhoz benyújtott pályázatokat csak elektronikus úton kell elküldeni, a miniszterhez címzettet pedig postai úton. A szakmai kollégiumok pályázata legkevesebb 30 napi érvényességű kell hogy legyen, és a kért összegnek legalább a 75 százalékát meg kell ítélni. Önrészre is szükség lesz, ez természetesen lehet pénz vagy társadalmi munka, de a működési költségek vagy a programok költségei lefedésére kért összeg 10 százalékát kell hogy kitegye.

Csak a formailag hibátlan pályázatokat fogadják el. Hiánypótlásra nincs lehetőség, hiánypótlást a szakmai kollégium kérhet. Ezért lesz majd a kijelölt civil szervezeteknek rendkívül fontos szerepe, hiszen itt útba igazítják a pályázót.

Szabadkán a Népkör MMK nagyterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Bővebb információ az info@wekerlw.gov.hu címen kérhető, a honlap elérhetősége www. wekerle.gov.hu, illetve www.civil.kormany.hu.