2024. július 17., szerda

A pedagógusok tanultak

Szabadkán lezajlott az ötödik közoktatási konferencia

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében és a Bethlen Gábor Alap támogatásával került sor az ötödik Közoktatási Konferenciára Tanulva tanítsunk elnevezéssel, melynek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont. A minapi konferenciára több mint száz óvodapedagógus, tanító, általános iskolai, valamint középiskolai tanár érkezett egész Vajdaság területéről.

De Negri Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, a közoktatási konferenciákra mindig olyan témaköröket választanak, melyek minden pedagógusnak egyaránt aktuálisak, legyen szó óvodapedagógusról vagy középiskolai tanárról.
– Az idén az oktatási-nevelési programunkon belül a nevelésre helyeztük a hangsúlyt, vagyis inkább a pedagógiai munkáról hallhattunk előadásokat. Ma itt a pedagógus tanul, hogy holnap az iskolában jobban és eredményesebben taníthasson. Nagyon örülök, hogy előadóink új intézményekből érkeztek, első ízben vesznek részt a konferenciánkon, és nagyon izgalmas témákról hallhattunk. Emellett bízunk a további együttműködésben is ezekkel az intézményekkel. A konferencia egyébként sokszor egy bevezető a nyári akadémiára, tehát ezeket a témákat majd ott tudjuk bővebben feldolgozni. Az idén több volt a vidéki, mint a városi pedagógus, és nagyon örülök, hogy sok új arc volt a megjelentek között – nyilatkozta az elnök.
A konferencián négy előadás hangzott el. Elsőként dr. Varga László, a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar tudományos dékánhelyettese beszélt a pedagógia aktuális kérdéseiről, a tanári szerep és a gyerekekhez való hozzáállás alakulásáról, és hogy mindez hol tart napjainkban. Mint elhangzott, most van kialakulóban a konstruktív pedagógia, mely azon alapszik, hogy a tudás nem adható át, a tudás megszerzéséhez csupán a feltételeket teremthetjük meg, és ebben kell segítenie a pedagógusnak.
Dr. Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus az ELTE Társadalomtudományi Karának kutatója, kommunikációs szakértő és pletykakutató az emberi hálózatokról tartott előadást, melyből a hallgatóság többet megtudhatott a csoportok kialakulásáról, működéséről, a hálózaton belüli információk átadásáról és annak fontosságáról, a közösségi oldalakról, és természetesen a pletyka szerepéről, valamint kialakulásáról.
Gajda Attila, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója Tehetségsztráda címmel megtartott előadásában többek között a tehetséget befolyásoló tényezőkkel, tehetségmodellekkel ismerkedhettünk meg, Fiedler Judit, a szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményének pedagógusa pedig igen érdekes előadást tartott a képzőművészet újszerű megközelítéséről, a képekben, festményekben rejlő humorról, a különféle jelentéstartalmak felfedezéséről és azok kreatív felhasználásáról az oktatásban.