2024. július 17., szerda

Március utolsó napja a Színházak Éjszakája

Budapesti tudósítónktól

A múzeumok és a fürdők mellett a színházaknak is lesz éjszakája Budapesten. A Fővárosi Önkormányzat tizenhárom teátruma március 31-én ünnepli a Színházak Éjszakáját, amelynek keretében rendhagyó, különleges, interaktív programok, eddig még nem látott előadások, gyermekműsorok, koncertek, beszélgetések, kiállítások várják a nagyérdeműt.

A rendezvény szervezője a Radnóti Színház, amelynek igazgatója, Bálint András a résztvevőket bemutató minapi sajtótájékoztatón elmondta: a Színházak Éjszakájának ötlete körülbelül egy évvel ezelőtt született, amikor több fővárosi alapítású teátrum vezetője azon töprengett, mivel lehetne megújítani, felfrissíteni a színházak iránti érdeklődést. Így született az elképzelés, hogy az igencsak sikeresnek bizonyult Múzeumok Éjszakájának mintájára szervezzék meg a Színházak Éjszakáját is.

A sajtótájékoztatón részt vett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes is, aki elmondta: úgy tűnik, a nézők száma hol kisebb, hol nagyobb mértékben ugyan, de fogyatkozik a budapesti színházakban, s ennek a folyamatnak igyekeznek gátat vetni. „A főváros vezetése kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy színházszerető nemzedékek nőjenek fel” – emelte ki Csomós, aki szerint egy ilyen ünnepnap más, mint a „színházi hétköznapok”, hiszen alkalmat kínál a közönségnek, hogy betekintsen a kulisszák mögé, a megszokottól eltérő módon találkozhasson színészekkel, rendezőkkel.

A Színházak Éjszakáján a nézők a kora délutáni óráktól egészen hajnalig látogathatják a programban részt vevő teátrumokat (a Bábszínház, az Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabadtér Színház, a Thália, az Új Színház és a Vígszínház), kiállításokat nézhetnek meg, megtáncoltathatják a színészeket, vagy teázhatnak Thália papjaival és papnőivel. A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitja meg március 31-én délután a Városháza téren.

A nézők egyetlen, 1700 forintos karszalag birtokában akár az összes színház programjába belekóstolhatnak.

A részletes programról az érdeklődők a www.szinhazakejszakaja.hu honlapon tájékozódhatnak.