2024. július 17., szerda

Jo Nesbø: Fejvadászok

ÚJ KÖNYVEK

Roger Brown foglalkozását tekintve fejvadász. Na nem arra a véres fajtára kell gondolni, aki háztetőről szedi le áldozatait, Brown állásinterjúkat bonyolít le, és a megbízó cégeknek szállítja a megüresedett munkahelyre a legmegfelelőbb alanyt. Munkáját olyannyira sikeresen végzi, hogy Norvégiában ő számít a legjobbnak. Azonban csinos felesége igényeit ebből a munkából nem tudja pénzelni, és úgy mellékesen műkincsekkel kereskedik. Mi történik, ha egyik állásinterjúja a visszájára fordul, az alany felismeri az általa alkalmazott tesztelési technikát, átveszi az uralmat kettejük kommunikációjában, miközben kiderül, drága műkincset tart a lakásában? Mindez kiderül ebből a feszesen összerakott, pergő skandináv krimiből.

Jo Nesbø író, rockzenész, krimiregényeit több mint 20 nyelvre fordították, magyarul az Animus Kiadónál jelennek meg művei.

Linda Castillo: Megtört csend

Egy amish tanyán meghal az apa, az anya és a nagybácsi. Négy gyerek marad árván, egyetlen élő hozzátartójuk apai nagybátyjuk, akit azonban évekkel korábban kitagadtak az amishok közül, ezért a gyülekezet püspöke nem szeretné, hogy a gyerekek hozzá kerüljenek. A halál oka látszólag baleset, viszont az üggyel egy időben elszaporodnak a környéken az amishok ellen gyűlöletből elkövetett bűncselekmények, ami teljesen más síkra tereli a nyomozást. Az ügy felgöngyölítése azonban nem halad zökkenőmentesen, ugyanis az amishok nem hajlandóak együttműködni, azt akarják, hagyják őket békén.

A General Press kiadónál megjelent regény e különös életet élő közösség, az amishok életébe mutat betekintést. A gyülekezetnek mintegy 200 000 tagja él az Egyesült Államokban, többnyire Pennsylvania, Ohio és Indiana államban. Nagyon zárt kört alkotnak, egyáltalán nem használják a modern technikai vívmányokat, és a német nyelvnek egy régi nyelvjárását beszélik. Régimódian öltözködnek, és a lehető leginkább elkülönülnek az amerikaiaktól, akiket ők Englischereknek neveznek.