2024. július 18., csütörtök

Fiatal rendezők a fókuszban

A palicsi filmfesztiválra elkészül Lifka Sándor biográfiája

Az idén szerényebb keretek között, de új tartalmakkal bővülve tartják meg a palicsi filmfesztivált. Ezúttal a fiatalok kerülnek előtérbe, és a szakmai beszélgetéseknek is helyet adnak. Ebben az évben Lifka Sándor munkássága fémjelzi majd a rendezvényt, hiszen száz éve nyílt meg Szabadkán az első mozi. Ennek apropóján készül majd el Lifka Sándor biográfiája szerb és angol nyelven.

– Az idén abba a helyzetbe kerültünk, hogy csak a versenyprogramot tudjuk megtartani, hiszen Abbázia nélkül maradtunk, amit fel kell újítani, és nem hiszem, hogy a Női strand munkálatait be tudják fejezni a fesztivál kezdetéig. Mindkét épület nagyon fontos szerepet játszott a rendezvény életében. Ennek ellenére számos újdonságot terveztünk. Bár egyes tartalmakra az idén kevesebbet költünk, más tartalmak nagyobb hangsúlyt kapnak – tudtuk meg Blažo Perovićtól, a szabadkai Szabadegyetem igazgatójától.

Petar Mitrić, a filmfesztivál szelektora kiemelte: egy határon átnyúló projektumnak köszönhetően horvátországi partnerekkel műhelymunkát szerveznek majd 5 szerbiai és 5 horvátországi fiatal filmesnek. Számos ismert rendező tart majd előadásokat. Öt tízperces dokumentumfilmet készítenek majd. Mindemellett a fiatal rendezőknek is lehetőségük lesz tanulni ismertebb rendezőktől.

A filmfesztivál költségvetése a tavalyi szintjén marad, várhatóan hárommillió dinárt költhetnek majd rá.

Dejan Zvekićtől, a Szabadegyetem ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a következő időszakban nem csak a berlini filmfesztiválon szeretnének részt venni, bár az idén már saját pulttal szerepelhettek ott, hanem többek között a cannes-i filmfesztiválon is be szeretnének mutatkozni.