2024. július 17., szerda

Rangos elismerés Huzsvár Lászlónak és Németh Istvánnak

Budapesti tudósítónktól

Németh István (Fotó: Dávid Csilla)

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a nemzeti erőforrás miniszter két vajdasági alkotót is Táncsics Mihály-díjjal tüntetett ki: az elismerést Németh István nyugdíjas újságíró, a Magyar Szó és a Hét Nap külmunkatársa, valamint Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök, a Hitélet szerkesztője érdemelte ki. A művészeti díjakat szerdán adta át a budapesti Szépművészeti Múzeumban Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Halász János parlamenti államtitkár és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

– A dolgok belső szépségét csak a művészet tudja megmutatni – mondta ünnepi beszédében Réthelyi Miklós. A tárcavezető köszöntőjében kiemelte: amikor egy műalkotással kapcsolatba kerülünk, bejutunk a regény, a vers, a film, a festmény belső terébe, képzeletbeli világába, amelyben „nincs szükség hídra, mert a mű befogadásakor nem a szerző és olvasó közötti hidakat kell keresnünk, hanem a vízen járás csodáját”. „Ha a teljesség közelében járunk, már nincs szükségünk hídra” – hangsúlyozta a miniszter.

Huzsvár László (Fotó: Kecskés István)

„Az alkotókat ünnepeljük, akik műveik által újraalakítják maguk körül a világot, kiegészítik a természetet, eltüntetik a hiányokat: alkotnak. Az alkotás, akármilyen magányos tevékenység is, az önérdek meghaladása: nem a személyes megváltás kényszere szüli, hanem a világ jobbítására tett erőfeszítés” – mondta Réthelyi a díjak kiosztása előtt.

A Táncsics Mihály-díjat az újságírói tevékenység elismerésére alapították 1990-ben a reformkori Magyarország jelentős publicistájának emlékére. A róla elnevezett kitüntetést kiemelkedő újságírói tevékenységért ítélik oda. A díjat idén az anyaországi jutalmazottak mellett két vajdasági személyiség is megkapta. Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök, a Hitélet szerkesztője egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni a szerdai ünnepségen. Németh István nyugdíjas újságíró, a Magyar Szó és a Hét Nap külsős munkatársa nevében a díjat fia, Németh Zoltán vette át.