2024. július 17., szerda

Hiányzott a kísérletező kedv

Mindannyian a közösségért dolgoztak – Átadták a publicisztikai díjakat –Bácsfeketehegyen megtartották a XV. Podolszki József Irodalmi Emléknapot

A díjazottak: Balogh Anikó, Berényi Emőke, Lennert Tímea és Bartus Bella (Fotó: Papp Imre)

– Az idei publicisztikai pályázatra 33 pályamű érkezett és közülük hetet emeltünk ki. Azt kell mondani sajnos, hogy a mennyiség sokszor nem jelent eleve minőséget is. Persze az is nyilvánvaló, hogy voltak ettől eredményesebb, de ugyanúgy kevésbé eredményes évek is. A munkák tematikailag sem mozogtak széles skálán, mintha hiányzott volna a kísérletező kedv. A saját gondolataikba burkolóztak a szerzők, és nem tudtak eljutni az egyetemesig, addig, ami már mindenkire vonatkozik. Zömmel interjúk érkeztek, mert sokan azt gondolják, hogy ez a legkönnyebb műfaj, holott a riportot követően ez a legnehezebb. Sokan elfelejtik, hogy nem elég egy jó alanyt választani, kérdezni is tudni kell. Kevés volt az olyan műfaj, mint a jegyzet, a tárca, vagy a glossza, amelyben a szerző saját véleményét, meglátásait mondja el egy-egy társadalmi jelenségről – a fentieket Molnár Krekity Olga, a Podolszki publicisztikai pályázat bíráló bizottságának elnöke mondta, aki Nagy Farkas Dudás Erikával és Sáfrány Attilával együtt bírálta el a pályamunkákat és döntésük alapján kapta az első díjat a szabadkai Balogh Anikó, a másodikat a királyhalmi Berényi Emőke, a harmadikat a doroszlói Lennert Tímea, a különdíjat pedig a kishegyesi Bartus Bella. A díjakat Csóré Róbert kishegyesi polgármester, Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség elnöke és Pál Károly, a bácsfeketehegyi művelődési egyesület elnöke adták át.

Az irodalmi emléknap szombat délután a bácsfeketehegyi temetőben kezdődött, ahol megkoszorúzták Podolszki József sírját, de ugyanígy virágot helyeztek el Vajda Gábor és dr. Juhász Géza, valamint Sárközi Ferenc helytörténész sírjára is. A síroknál Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Bordás Győző, a Magyar Szó Kft. megbízott igazgatója emlékezett meg az elhunytak munkásságáról, kiemelvén, hogy mindannyian a közösségért dolgoztak. A délutáni műsor keretében először a Podolszki József-emléktáblát koszorúzták meg a kultúrotthon udvarában. Beszédet Pál Károly és Bordás Győző mondott, a koszorút pedig Bordás és Kórizs József helytörténész helyezte el az emléktáblán.

A folytatásban Nemes Fekete Edit kerámiaművész megnyitotta a Vékony házaspár, Lajos és Irén munkáinak kiállítását. Irén textiltervezőként dolgozott és most selyemfestészetét mutatta be, Lajos pedig kerámiáit állította ki. Bordás Győző és Németh Ferenc, a Fórum Kiadó igazgatója a Fényképek Bácsfeketehegy múltjából és jelenéből című kötetet bemutatva kiemelte, hogy a fényképekkel talán a leghitelesebben lehet elmesélni a történelmet, mert a rabul ejtett pillanatot tartósan örökítik meg. A kötetet Kórizs József és Sárközi Ottília állította össze, elsősorban Sárközi Ferenc tanár és helytörténész hagyatékából, de több mint száz helybeli is a szerzők rendelkezésére bocsátotta képanyagát.

Az esti műsorban, a publicisztikai díjak átadása előtt a Podolszki Versmondó Kör tagjai léptek a közönség elé verses pódiumjátékukkal, amelyet Rónay György, Simai Mihály, Wass Albert, Lázár Ernő, Ács Károly, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Pap József, Buda Ferenc és Szép Ernő verseiből állítottak össze. A műsort Hajvert Lódi Andrea rendezte.