2024. augusztus 18., vasárnap

Mátyás király vendége voltam

Több mint 140 munka érkezett a Szülőföldünk Pannónia pályázatra

Pénteken díjátadó ünnepséggel zárult Szabadkán a Szülőföldünk Pannónia pályázat. Összesen 144 pályamunka érkezett a Mátyás király vendége voltam, a Településem temploma, védőszentje és a Nagyanyám virágoskertje témákra. Egész Vajdaság területéről, de főként a szórványból érkeztek rajzok, fogalmazások.

A díjazottak a következők:

Az általános iskolások korosztályában első díjat kapott Raffai Éva (Ada), másodikat Baráth Réka (Magyarkanizsa) és Elek Orsolya (Oromhegyes), harmadikat pedig Fekecs Boglárka (Zentagunaras) és Cselenák Kinga (Zombor). A középiskolások korosztályában első helyen végzett Nagy Tímea (szabadkai Politechnikai Középiskola), másodikon Szatmári Orsolya (szabadkai Svetozar Marković Gimnázium), és két harmadik helyezett lett, Nagy Zsolt (magyarkanizsai Mezőgazdasági Műszaki Iskolaközpont) és Molnár Tünde (zombori Egészségügyi Középiskola). A pályázaton részt vettek az egyetemisták is. A zsűri első díjjal jutalmazta Benedek Eleonóra (szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar) munkáját, másodikkal Paracki Teodóráét (szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar), harmadikkal pedig Majlát Ágotáét (újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék). Különdíjat kapott Dobrotka Katinka (Ada), Török Csenge (Bácsfeketehegy), Dukai Ákos (Magyarkanizsa), Nyilas Renáta (Magyarkanizsa) és Szekeres Mónika (Oromhegyes). A többiek sem távoztak üres kézzel, mindenki kapott emléklapot és egy ajándékkirándulást is.

A résztvevők a díjkiosztó után megnézték a Kosztolányi emlékszobát a Svetozar Marković Gimnáziumban és megkoszorúzták Kosztolányi mellszobrát. Szombaton a titeli várromhoz utaztak, visszafelé jövet pedig megnézték a péterrévei templomot, az óbecsei öreg zsilipet, megálltak Zentán és Magyarkanizsán is.