2024. augusztus 18., vasárnap

Diplomahonosításról, munkaerőpiacról

Képzések, kiadványok, felmérések, tanácsadások a diplomás pályakezdők, álláskereső fiatalok számára

Hat fő programja van a Hazaérsz munkaerőpiaci és esélyegyenlőségi projektumnak, amelyet a Szülőföld Alap támogatásával a Vajdasági Módszertani Központ dolgozott ki – hallottuk a projektum tegnapi szakmai bemutatóján.

A fiatalok elhelyezkedését segíteni akaró szakemberek foglalkoznak a munkaerőpiaci helyzet felmérésével (Jenei Ervin és Szlávity Ágnes végzett felmérést az észak-bácskai munkaadók elvárásairól, s arról, milyen a fiatalok jövőképe), elkészült a Barlai Jenő és dr.Gábrity Molnár Irén szerkesztette Esély és esélyegyenlőség a Vajdaságban című kiadvány, a Hazaérsz program első kötete (szó van benne a fiatalok elhelyezkedését segítő tapasztalatokról, az oktatásunk helyzetéről, három terepmunka analízisét is tartalmazza), s nyárra várható a második könyv megjelenése, az Állásvadász kézikönyv című, amely Szlávity Ágnes munkája, s amely többek között állásinterjúkkal, önéletrajzírással kapcsolatos kérdésekre ad választ, hasznos tanácsokkal lát el az eredményes munkakereséshez.

A programon dolgozók a külföldön szerzett diplomák honosításával kapcsolatos információkat is begyűjtik, és ősszel gyakorlati képzést szerveznek majd különböző városokban, falvakban is. Ezeken beszámolnak majd a főbb munkakeresési stratégiákról, helyzetgyakorlatokon keresztül megismerik a különböző állásinterjú fajtákat, felvételi beszélgetéseket játszanak el...

A www.hazaersz.eu honlapon a hasznos információk begyűjtése mellett a fiatalok egymással is kapcsolatot tarthatnak, tapasztalatokat cserélhetnek. Hamarosan pedig pályaválasztási tanácsadás is lesz rajta.

Pozitív irányú változásra van szükség, hogy a fiatal értelmiségi itt maradjon, ugyanis egy felmérés szerint az itthon tanuló hallgatók 70 százaléka kicsit sem gondolkodna a külföldre költözésen, ha számára megfelelő munkát találna, míg a külföldön tanuló vajdasági magyaroknak csupán 20 százaléka mondta azt, hogy esetleg hazaköltözne felsőoktatási tanulmányainak befejezése után.