2024. augusztus 18., vasárnap

Desiré villamosa pályaudvart is kap

Évadértékelés és tervek a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

– Az elmúlt évadban is folytatta a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a 2006/2007-es évadban elkezdett irányvonalat, azzal, hogy művészileg még tovább fejlesztette a szabad, kísérletező, kalandvágyó és igazságra törekvő tartalmat. A programokra jellemző, hogy bármilyen kategóriájú néző követheti azokat, a laikus színházkedvelőktől a szakmabeliekig – hallottuk UrbánAndrástól, a színház igazgatójától a tegnap megtartott évértékelő sajtótájékoztatón.

Az elmúlt évadban öt bemutatót tartott a színház.

A számos fesztiválon elismerésben részesült, Pilinszky János azonos című művét fokozatosan mellőző Urbi et Orbi című darabot, amelyet Urbán András rendezett, októberben mutatták be, januárban pedig LénárdRóbert produkcióját, A szerelem igaz természete címűt. Ez a fiatal rendező vizsgaelőadása volt, és az elmúlt évadban még három diploma-előadást láthattunk: novemberben A Bárány megkísértése címűt (Kardos Krisztián és Mészáros Árpád diploma-előadása), áprilisban a Lepkegyűjtőt (BéresMárta és Sirmer Zoltán produkciója) és júniusban a Boldog Bolondokat (Erdély Andrea és Mikes ImreElek darabja). Májusban Szegeden megtartották az Urbán András rendezte Turbo Paradiso című előadás munkabemutatóját. A balkáni zenével, tánccal átitatott, az elmúlt másfél évtized történéseivel foglalkozó produkció szabadkai bemutatójára ősszel kerül sor. Kedden, a színház évadzáró műsorában pedig ugyancsak egy új darabot láthat a közönség, a Könyökkanyart.

A bemutatók mellett repertoáron tartották a Makrancos Kata, a Tangó és a 0,1 mg című előadásokat, a tájolási programnak köszönhetően tíz kisebb városba, faluba is eljutottak. A Makrancos Katát, a Tangót és a Lepkegyűjtőt olyan településeken láthatták, ahol a színház nemigen reprezentálódik.

Nem csak a KDSZ társulata járt vendégszerepelni, hanem befogadó intézménnyé válva neves társulatok, elismert előadók is érkeztek Szabadkára Desiré villamosán egyedülállóvá téve a Kosztolányi színházat. A Desiré villamosa program során többek között Lovas Ildikó regényéről hallhattunk, élvezhettük Marozsán Erika és a Strange Party Orchestra koncertjét, Döbrei Dénes és Varga Heni valamint a Finita La Commedia táncelőadását, LajkóFélix hegedűzenéjét, a Pont Műhely, a Focus Műhely, Pintér Béla és Társulata előadásait...

Mezei Szilárd, Döbrei Dénes és Varga Heni workshopot tartott, amelyre Szabadkáról, Újvidékről, Belgrádból és még Szegedről is érkeztek résztvevők. A színház otthont adott a Művészeti Akadémia harmadéves hallgatóinak vizsgaelőadásának és a Színitanoda darabjainak is. A Szőke Attila színész vezette Színitanoda Légy jó mindhalálig című előadása a jövő évadban is szerepel a repertoárban.

És ami nagyon figyelemre méltó: a KDSZ 11 fesztiválra kapott meghívást. Részt vettek a nagybecskereki Vajdasági Hivatásos Színházak 58. fesztiválján, ahol Béres Mártát a legtehetségesebb fiatal színésznőnek járó díjjal jutalmazták az Urbi et Orbiban nyújtott alakításáért, ott voltak a temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón, a budapesti ASZTALon, az 53. Sterija Játékokon (ahonnan ugyancsak díjjal tértek haza: a legjobb előadásnak járó kritikusok kerekasztalának díjával, és ahol Béres Mártát ismét jutalmazták), a POSzT-on, ahol a KDSZ színészei különdíjat kaptak az Urbi et Orbiért. Ami még előttük áll az a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XX. találkozója, az újvidéki INFANT, a szegedi Thealter Fesztivál, a budapesti Sziget Fesztivál, a debreceni Alternatív Színházi Szemle és a belgrádi BITEF.

A sajtótájékoztató idején akadémistáink körében megjelent Keszég László, a budapesti Pont Műhely rendezője is, s mint megtudtuk, ő a jövő évad első rendezője a KDSZ-ben, most éppen helyzet- és színészfelmérőt tart, az akadémistákkal ismerkedik. Emellett Antal Attila, fiatal rendező is alkotni fog a színházban, és folytatni fogják a sikeresnek bizonyult közönségtalálkozókat, beszélgetéseket is.

2009-ban lesz a Kosztolányi Dezső Színház 15 éves. A jubileum jegyében születnek majd különböző rendezvények, kiadványok. A tervek szerint 2009-ben a Desiré villamosa programok kapcsán egy kisebb színházi fesztivált, találkozót is szerveznek Desiré központi pályaudvar néven.